Smoothie: Gezond of Modetrend?!

Maak jij wel eens een Smoothie of drink je wel eens een Smoothie? Sommige mensen drinken meerdere keren per dag een smoothie omdat dit volgens hen gezond is. Zijn smoothies gezond of is een smoothie maken een modetrend? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Smoothie!

Het woord Smoothie is gebaseerd op het Engelse woord Smooth, dat glad betekent. Een smoothie is een sap/pap gemaakt van verschillende ingrediënten die samen zo fijn gemaakt zijn dat er een gladde pap/sap overblijft.

Het is niet helemaal duidelijk waar de Smoothie vandaan komt. Zo ver bekend werd in 1930 de eerste Smoothie verkocht gemaakt van gepureerd fruit. Dit op basis van een Braziliaans recept. Mogelijk komt de smoothie dus uit Brazilië en heeft het in Amerika zijn naam gekregen.

Smoothie Gezond?

De eerste smoothies werden gemaakt van fruit. In de loop der jaren is men aan het experimenteren gegaan en worden smoothies gemaakt met heel uiteenlopende ingrediënten. Naast fruitsmoothies is men ook smoothies gaan maken met groente. Later werden daar zelfs melk en yoghurt aan toegevoegd.

En tegenwoordig zie je in veel smoothierecepten zelf ingrediënten als suiker?!

In de basis is een Smoothie dus wel gezond. Zo lang smoothies zich beperken tot fruit en/of groente mogen ze dus nog wel gezond genoemd worden. Maar met alle andere ingrediënten is het predicaat gezond niet meer van toepassing.

Groene Smoothies

Groene Smoothies zijn smoothies met naast fruit een groot aandeel groen (blad)groenten. Door groene smoothies te drinken zul je waarschijnlijk met gemak de dagelijkse hoeveelheid van 2 ons groente en 2 stuks fruit tot je nemen. Vanuit dat oogpunt alleen al zijn groene smoothies dus gezond en aan te bevelen.

Mensen die opzoek zijn naar gezonde vitale voeding zullen ontdekken dat Groene Smoothies nog veel meer te bieden hebben. Zo worden groene smoothies onder andere ingezet als men wil detoxen.

De smaak van een groene smoothie wordt vaak bepaald door de gebruikte groene groente. In het begin moet men daar vaak even aan wennen. Deze smaak kan echter gecamoufleerd worden met gember of citroen. 2 producten die ook hoog staan aangeschreven als het om vitale voeding gaat!

Op www.vitalesmoothies.nl vind je alles over Groene Smoothies en hoe je die kunt inzetten voor je eigen vitaliteit!

Voordelen van Smoothies!

Het voordeel van een smoothie is dat het fruit en de groente heel fijn wordt gemaakt en je het gemakkelijk kunt drinken. Vooral het klein maken biedt zo zijn voordelen. Een smoothie biedt het fruit en de groente als het ware aan als was het voorgekauwd. Hierdoor is het veel gemakkelijker te verteren en kunnen de nutriënten veel beter en optimaler worden opgenomen

Een goede smoothie staat bol van de vitaminen, mineralen, enzymen, spoorelementen, vezels en meer. In smoothievorm zijn deze dus super goed opneembaar en vragen weinig van de vertering. Je kunt het een beetje vergelijken met het eerste fruithapje van een baby, waarbij de spijsvertering opgang gebracht moet worden of bij mensen die weer gaan eten naar een ziekte of zware operatie, waarbij de spijsvertering stil is komen te liggen.

Smoothie maken

Een smoothie maken is niet moeilijk. Wanneer je een smoothie wilt maken van alleen fruit heb je soms niet eens een apparaat daar voor nodig. Je kunt het rijpe fruit dan heel fijn prakken met een vork en daar water aan toe voegen. Maar gemakkelijker is het een smoothie maker of blender te gebruiken.

Water is een belangrijk ingrediënt van smoothies. Het toegevoegde water zorgt er voor dat de smoothie drinkbaar wordt.

Wanneer je een smoothie gaat maken heb je een aantal zaken nodig. Naast de ingrediënten als groente en fruit heb je het volgende nodig:

 • Snijplank
 • Schilmes
 • Groot groentemes
 • Kan met water
 • Smoothiemaker of Blender
 • Glazen om je smoothie uit te drinken

Was voor het fruit en de groente die je wilt verwerken in je smoothie goed. Vooral niet biologische producten bevatten vaak residuen van pesticiden (landbouwgif) en dat is iets dat niet in een gezonde smoothie thuishoort.

Maak het fruit en de groente schoon voor gebruik. Citrusvruchten ontdoe je meestal eerst van de schil. En bij groente verwijder je de minder mooie gedeeltes wanneer daar sprake van is.

Vervolgens snijd je het fruit en de groente in stukken die in je smoothiemaker of blender passen. Daarna voeg je water toe. Meestal tot dezelfde hoogte als het groente en fruit in de machine zit. Daarna laat je de machine het werk doen en schenk je vervolgens de verse smoothie in de glazen om te genieten van je heerlijke zelfgemaakte smoothie.

Smoothie maker

Een smoothie maker wordt meestal een blender genoemd. Blenders zijn er in vele soorten en maten, als ook in heel uiteenlopende prijsklassen. Wanneer je een blender gaat aanschaffen is het verstandig vooraf je budget vast te stellen en ook je wensen. Bepaal voor jezelf of:

 • De blender op je aanrecht komt te staan en er dus mooi uit moet zien.
 • Je de blender dagelijks gaat gebruiken of maar heel af en toe. Voor dagelijks gebruik raad ik je een degelijke machine aan te schaffen.
 • Je grote of kleine smoothies gaat maken. Voor kleine smoothies heb je natuurlijk geen grote blender nodig, maar kan wel. Wanneer je grote of veel smoothies maakt moet je natuurlijk niet een te kleine blender aanschaffen.
 • Je de blender ook voor andere dingen wilt gebruiken en daar wellicht ook specifieke wensen voor gelden.
 • Je ook ijs in je smoothies wilt verwerken. Ijsblokjes zijn namelijk erg hard en een blender met een te lichte motor kan deze niet verwerken.
 • Je ook noten in je smoothies gaat verwerken. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de ijsblokjes. Een te lichte motor kan deze niet verwerken.

Ga voor de perfecte smoothiemachine (blender) en recepten naar www.biancoblenders.nl.

Smoothies uit de Winkel

In plaats van een smoothie zelf te maken kun je ook kant en klare smoothies in de winkel kopen. Nadeel hiervan is dat een heel groot deel van de vitaminen, mineralen, enzymen, etc. al zijn verdwenen.

Daarnaast worden de meeste producten vaak bewerkt door verhitting, bestraling of het toevoegen van e-nummers en/of suikers. Ook heb je geen zicht op de kwaliteit van de gebruikte groenten en fruit.

Een eigen gemaakte smoothie verdient dus altijd de voorkeur.

Meer informatie over Smoothie!

Ga naar www.vitalesmoothies.nl en ontdek alles over Vitale Groene Smoothies!

Andere interessante uitgaven over Smoothies vind je de bibliotheek op deze site bij boeken over Smoothies.

Wat Is Jouw Ervaring Met Smoothie?

Heb jij ervaring met Smoothie? Maak je ze zelf? Heb je een lekker recept? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Smoothie!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet