Spierkramp, wat is het en wat doe je eraan?

Iedereen die sport, krijgt er wel eens mee te maken: spierkramp. Vooral voor hardlopers en zwemmers is spierkramp een probleem dat de training aardig in de weg kan staan. Spierkramp kan zich op verschillende plaatsen in het lichaam voordoen, maar kramp in de kuiten komt het meest voor. Kramp is niet alleen vervelend en pijnlijk; het kan voor bijvoorbeeld een zwemmer in open water of een wielrenner tijdens een afdaling ook wel degelijk echt gevaarlijk zijn!

We geven je daarom hier tips over hoe je kunt voorkomen dat je spierkramp krijgt tijdens het sporten.

Spierkramp: hoe krijg je het?

Spierkramp is een onwillekeurige samentrekking van een complete spier, die vaak erg pijnlijk is. Het kan verschillende oorzaken hebben: een vochttekort, een verhoogde lichaamstemperatuur of te weinig zouten.

Heb je vaak last van kramp in je kuiten, en wordt je er ’s nachts bijvoorbeeld wel eens wakker van? Dan kan dat aan je bloedsuiker liggen. Het hoeft niet meteen op iets ergs te duiden, maar spierkramp komt vaker voor bij mensen die diabetes of hypoglykemie hebben. Ga dus voor de zekerheid even langs je huisarts als je erg vaak last hebt van spierkramp.

Spierkramp voorkomen

Om spierkramp te voorkomen, is het belangrijk dat je voldoende drinkt vóór en tijdens het sporten. Een tekort aan vocht is tenslotte de belangrijkste veroorzaker van spierkramp.

Wanneer bepaalde elektrolyten, als natrium en kalium niet in de juiste verhouding aanwezig zijn in de spieren, dan kan dat ook tot spierkramp leiden. Veel sportdrankjes bevatten daarom ook natrium en kalium. Als je liever geen speciale sportdrankjes koopt, dan kun je zelf een sportdrank maken door vruchtensap voor de helft aan te lengen met water en hier een klein mespuntje zout aan toe te voegen. Voor de smaak mag je ook best de drank wat zoeten; hou er wel rekening mee dat je extra suikers (snelle koolhydraten) pas nodig hebt bij langere, intensievere trainingen. De extra calorieën verbrand je pas direct als je bijvoorbeeld minimaal een half uur gaat hardlopen. Bij kortere trainingen kunnen de suikers een negatief effect hebben op je bloedsuikerspiegel.

Wat Is Jouw Ervaring Met Spierpijn?

Heb jij ervaring met spierpijn (vast wel), wat doe je daar dan aan? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over spierpijn!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet