Bloedsuikerwaarden
Het lichaam streeft naar constante bloedsuikerwaarden in het bloed. De bloedsuikerwaarde is een maat voor de hoeveelheid suikers in het bloed. Tijdens de vertering van voedsel worden nutriënten opgenomen in het bloed die de bloedsuikerwaarden kunnen laten stijgen. Het lichaam beschikt over een ingenieus systeem om de bloedsuikerwaarden te reguleren. Onder andere door de inzet van het hormoon insuline. Bij mensen met diabetes is het ingenieuze systeem echter verstoord en is controle en soms ook correctie van de bloedsuikerwaarde nodig.
Controle Bloedsuikerwaarden
Wanneer je diabetes hebt is het van groot belang, dat de bloedsuikerwaarden in de gaten worden gehouden. Langdurige hoge waarden kunnen leiden tot ernstige complicaties. Herhalende lage waarden kunnen er op duiden, dat de toegediende medicatie te hoog is en aangepast moet worden. Het leven van een diabeet draait om evenwicht.
Bloedsuikerwaarden controle met een meter
Ieder diabeet, die een insulinetherapie volgt, moet zijn eigen bloedsuikerwaarden kunnen meten. Deze gegevens zijn van belang voor een evenwichtig levensstijl. Bij de eerste constatering van diabetes ontvangt de patiënt een bloedsuikerwaardemeter. Dat is een klein apparaatje, dat de suiker waarden meet.
Bij de bloedsuikerwaardemeter worden ook teststrips meegeleverd. Een teststrip heeft een randje met een chip, dat in de meter kan en een plaatje waar een druppel bloed op moet komen. Het apparaatje geeft (—) aan als het gereed is. Dan kan je met de prikker, in je vingertop een gaatje prikken voor een druppel bloed. Bij voldoende bloed zal het apparaatje aftellen. Gaat er iets mis, zal het apparaatje een foutmelding geven. Dan is het nodig om een nieuw teststrip te nemen en de handeling opnieuw te doen.
Ieder apparaat wordt ingesteld aan de hand van de specifieke gegevens, die de arts nodig heeft. Zo kan de bloedsuikerwaarden meter, een meting van het percentage suikers per mmol/l of per mg/dl doen. De waarden moeten tussen 104-144 mg/ dl of 5.8-8.1 mmol/l liggen. Eronder is een teken van een hypo en erboven is een teken van een hyper.
Bij een zwangerschap worden deze regels streng nageleefd en liggen de toegestane waarden iets lager. De nuchtere waarden mogen maximaal 85 mg/dl of 4.5 mmol/ l zijn. De waarden twee uur na eten moeten ook lager zijn.
Nuchtere Bloedsuikerwaarden
Veel mensen, denken dat nuchtere waarden de ochtendwaarden zijn. Uiteraard zijn dit in de meeste gevallen waarden, die gemeten zijn in de ochtend. Maar nuchter betekent een lege maag. Je hebt dus geen lege maag als je ‘s nachts nog even snel iets gegeten hebt. Ook diabetes patiënten vergissen zich hier weleens in.
Ochtend waarden en nuchtere waarden zijn totaal verschillende metingen. Nuchter houdt in, dat je na 22:00 uur niets meer gegeten hebt of gedronken hebt met koolhydraten. Je geeft je lichaam de ruimte om de al bestaande suikers af te breken of om te zetten in energie.
De eerste meting in de ochtend is dan een nuchter waarde. Deze waarden zijn het belangrijkst. De arts kan dan zien of het insuline proces van het lichaam goed werkt. Of dat je de juiste hoeveelheid insuline toegediend krijgt in de nachturen. Bij een nuchtere waarde van 5 mmol/l of hoger wordt een dagcurve bijgehouden.
Dagcurve bloedsuikerwaarden
Voor iemand, die geen diabeet is, maar wel de nuchtere waarden aan de hoge kant liggen is een tweede onderzoek noodzakelijk. Dit onderzoek heet een dagcurve. Je wordt gevraagd om nuchter, na het ontbijt en voor het avondeten een klein bloedmonster af te geven in het laboratorium. Zo kunnen ze precies na gaan, wat er met de bloedsuikerwaarden gebeurd na een maaltijd. Zijn de waarden stabiel te hoog, dan wordt er een afspraak gemaakt bij een diabetesverpleegkundige en een internist om te bepalen, wat er hierna moet gebeuren.
Verschil tussen mmol/l en mg/dl
Dit zijn waarden, die gebruikt worden om de hoeveelheid opgelost glucose in het bloed aan te geven. Ieder land gebruikt zo zijn eigen waarden. In Nederland wordt gebruik gemaakt van mmol/l en in België van mg/dl.
1 mmol/l staat gelijk aan 18 mg/dl. Dus wanneer je een ochtendwaarde hebt van 5 mmol/l is dat 5 x 18, dus 90 mg/dl.
Let op, dat je bij gebruik van een insuline pomp, de juiste gegevens erbij houdt. Sommige bloedsuikerwaardemeters hebben een automatisch link systeem en geven de bloedwaarden direct door aan het pompje. Let erop, dat je niet twee verschillende bloedsuikerwaarden meters door elkaar gaat gebruiken. Dat kan zeer verwarrend zijn, bij het bepalen van de hoogte van de insuline behoefte.
Jouw ervaring met Bloedsuikerwaarden?
Heb jij ervaring met Bloedsuikerwaarden? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.
Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!
Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!
Dit is een artikel over Bloedsuikerwaarden!
Laatste berichten van Bert (toon alles)
- Radon - 14 januari 2013
- 7 dagen - 8 januari 2013
- Chinese Dokter - 4 januari 2013
You must be logged in to post a comment.
No comments yet
Leave A Reply (No comments so far)