Radon

Radon in de woning

Dit Is Wat Je Moet Weten Over Radon!

In veel woningen komt de radioactieve stof Radon voor. Radon is de nummer 1 veroorzaker van longkanker bij niet-rokers. Bij rokers komt Radon na roken zelf, op de tweede plaats. Wil jij weten of Radon ook in jouw woning voor komt en wat je er aan kunt doen, lees dan zeker verder.

Vandaag zijn Radon en Thoron in het nieuws omdat het RIVM een grootschalig onderzoek in 3.000 Nederlandse woningen gaat houden om de effecten van Radon en Thoron te monitoren. Thoron is een van Radon afgeleide vorm van Radon dat bij verval van Radon ontstaat. Thoron is ook radioactief. Wanneer gesproken wordt over Radon, wordt thoron daar meestal ook mee bedoeld. In dit artikel hanteren we verder alleen de term Radon.

Radon

Radon komt in de woning in de vorm van gas en hecht zich aan zwevende deeltjes. Dit kan door inademing longkanker veroorzaken. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad leidt blootstelling aan radongas in Nederland tot ongeveer 800 sterfgevallen per jaar. Rokers lopen een verhoogd risico. Ook de kruipruimte draagt bij aan de radonconcentratie in een woning.

Radon is radioactief en komt van nature in de bodem voor. Kleigrond geeft meer radon af dan veengrond of zand. Wat de bodemgesteldheid is de Nederlandse situatie gunstig vergeleken met de rest van Europa.

Radon uit Bouwmaterialen

De meest toegepaste steenachtige materialen in huis zijn beton, lichtbeton, baksteen, kalkzandsteen, betonsteen en gipsblokken. Al deze materialen bevatten in meerdere of mindere mate radon.

De hoeveelheid radon die gedurende lange tijd hier uit vrijkomt, verschilt nogal. Zo ontwijkt uit beton relatief meer radon dan uit kalkzandsteen, gips of baksteen. Lichtbeton zit hier tussenin.

Radon uit Gipsplaat

In de jaren ’80 is gips op de markt gebracht dat radon bevat. Dit materiaal is in woningen aangebracht in de vorm van gipsplaten en spuitpleister. Het gaat om industrieel gips dat onder andere afkomstig is uit de productie van fosfaatkunstmeststof, het zogenoemde fosfogips. Tegenwoordig wordt deze gipssoort niet meer gebruikt. Gipsplaten worden nu gemaakt van natuurgips of rogips, een restproduct van elektriciteitscentrales. Het gebruik van rogips is een milieuvriendelijke keuze.

Radon Arme Woning

Als u een radon-arme woning wilt, kunt u kiezen voor een zogenoemde houtskeletbouwwoning. Zo’n woning heeft meestal alleen een begane grondvloer van beton. De constructie en afwerking zijn van hout. Soms wordt de gevel aan de buitenzijde uitgevoerd in baksteen. In Nederland wordt niet veel op deze manier gebouwd.

Risico van radon beperken

Soms zitten huizen ‘potdicht’ en werkt het ventilatiesysteem niet, of gebruiken de bewoners het verkeerd. In dergelijke huizen komen hoge concentraties radon voor. In woningen waar weinig ventilatie is, zijn de schadelijke effecten op de gezondheid het grootst. Zorg daarom dat het ventilatiesysteem in uw woning méér dan goed werkt en gebruik het op de juiste manier.

Als u het risico van radon drastisch wilt beperken, kunt u kiezen voor een woning met een uitstekend ventilatiesysteem en zo weinig mogelijk beton, bijvoorbeeld een houtskeletbouwwoning.

Maatregelen om de radonconcentratie in een bestaande woning zo laag mogelijk te houden:

  • Maak de begane grondvloer zo luchtdicht mogelijk door alle naden en kieren dicht te maken, met name bij het kruipluik en bij aansluitingen van de vloer op de binnengevel. Doe dit ook bij alle openingen rond leidingen door de vloer (ook in de meterkast).
  • Zorg voor een goede (dwars)ventilatie van de kruipruimte door roosters schoon te houden of roosters bij te plaatsen (indien mogelijk) in het opgaande werk boven de fundering.
  • Zorg voor een zeer goede ventilatie van de woning, zodat de radonconcentratie ten gevolge van bouwmaterialen zo laag mogelijk is.

Radon weg Ventileren

Ventileren is niets anders dan het vervangen van vervuilde binnenlucht door verse buitenlucht. Als u te weinig ventileert, wordt de kwaliteit van de binnenlucht steeds slechter. Het ruikt muf of het gaat stinken in huis, en het is benauwd. Vaak geldt hierbij: hoe warmer, hoe erger.

Binnenlucht is altijd minder schoon dan de buitenlucht, want mensen voegen hier van alles aan toe. Vocht van mens, plant en dier, koolstofdioxide door ademhaling, verbrandingsgassen bij koken op gas, tabaksrook, en allerlei geuren en gassen uit gebruiksartikelen. Deze cocktail wordt verder uitgebreid met verschillende schadelijke stoffen vanuit de woning en de kruipruimte, zoals radon en formaldehyde.

Radon en Roken

Met roken brengen mensen zichzelf en anderen om hen heen ernstige schade toe. Zeker binnen de woning. Roken in combinatie met andere verontreinigingen brengt in het binnenmilieu nog extra risico’s met zich mee. Dit geldt bijvoorbeeld voor combinaties met radon, asbest, koolmonoxide en formaldehyde, en bij het werken met afbijtmiddelen. Men name kinderen zijn hier gevoelig voor. Zelf met goed ventileren is de concentratie van hinderlijke en schadelijke stoffen van tabaksrook niet voldoende uit het huis te krijgen.

 

Wat Is Jouw Ervaring Met Radon?

Heb jij ervaring met Radon? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ”
Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Blijf Op De Hoogte van Mens & Gezondheid!

Meld je hieronder aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Wanneer je je nu aanmeldt voor de Mens & Gezondheid Infomails, ontvang je tevens nog een verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Radon!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Tags:

Leave A Reply (No comments so far)

The comments are closed.

No comments yet

Dieetenvoeding adsens