SOA test

Wanneer je onveilige seks hebt gehad en je twijfelt of je bedpartner wel SOA vrij is, is het verstandig om een SOA test uit te voeren. Een SOA test kun je niet zelf uitvoeren. Hiervoor moet je naar de huisarts of de GGD.

SOA is een verzamelwoord voor vele Seksueel Overdraagbare Ziekten. Daarom is een SOA test ook zo uitgebreid. Er dient immers op alle verschillende soorten SOA’s getest te worden.

Wanneer de kans op een SOA niet zo groot is, beperkt de SOA test zich tot het onderzoek naar een aantal veel voorkomende SOA’s. Bij het risico op minder voorkomende SOA’s is de SOA test nog uitgebreider.

Waar en Wanneer een SOA test?

Een SOA test kan worden uitgevoerd door je huisarts of door de GGD. Deze laatste is wat anoniemer, wanneer je liever niet wilt dat je huisarts op de hoogte is van je seksleven. Wanneer de test positief en daarmee negatief voor jou, uitpakt, zul je je huisarts uiteraard wel op de hoogte moeten stellen, omdat hij de behandeling vaak moet voorschrijven.

Een andere optie is om naar een speciaal SOA-centrum te gaan.

Wanneer je bang bent dat je door onveilige seks een SOA hebt opgelopen, maak dan een afspraak voor de SOA test, maar ga niet eerder dan 10 dagen nadat je de onveilige seks hebt gehad. Pas na 10 dagen kunnen alle soorten SOA in de verschillende onderzoeken worden aangetoond.

De SOA test

De SOA test bestaat uit een lichamelijk onderzoek en onderzoek via een uitstrijkje, bloed en urine. Al deze methoden zijn nodig om de verschillende soorten SOA op te kunnen sporen.

De basis SOA test bestaat uit onderzoek naar de SOA’s Chlamydia, Gonorroe, Syfilis en Hepatitis B. Onderdeel van het basis onderzoek is meestal ook de HIV-test, maar vaak moet daar een aparte afspraak voor gemaakt worden.

Bij de uitgebreide SOA test wordt ook getest op de SOA’s Genitale Wratten, Herpes Genitalis, Hepatitis C, Lymphogranuloma Venereum (meestal afgekort met LGV), Schaamluis, Scabies, Trichomonas.

Een basis SOA test neemt meestal niet meer dan een half uur in beslag. De uitgebreide test iets meer tijd. De uitslag laat echter wel twee weken op zich wachten. Met een sneltest van het bloed kan met een kwartier al uitsluitsel worden gegeven over Syfilis, Hepatitis B en HIV. De andere onderzoeken laten langer op zich wachten.

Test Jezelf!

In alle gevallen geldt dat wanneer u het niet vertrouwd, u het beste uw huisarts kunt raadplegen. Er zijn echter ook verschillende zelftesten op de markt. Met deze zogenoemde Thuistesters kunt u een hele boel onderzoeken snel en eenvoudig thuis uitvoeren.

 

Positief is Negatief

Blijkt de SOA test op een of meerdere test positief te zijn, is dit negatief voor jou. Je bent dan besmet met een SOA. Gelukkig zijn de meeste SOA’s te genezen. Maar sommige zoals Genitale Wratten en Herpes Genitalis kom je nooit meer vanaf. Deze virussen blijven in je lichaam aanwezig en steken de kop op wanneer je immuunsysteem minder sterk is. Onveilige seks is vanaf nu ook helemaal taboe omdat je anderen kunt besmetten. En dat is natuurlijk het laatste dat je wilt.

Tips voor Optimale Veilige Seks

Kijk voor interessante en onthullende info over seks eens in onze bib. Daar vind je diverse e-booken en cursussen over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar de info over seks in de bib te gaan!

Wat Is Jouw Ervaring Met SOA test?

Heb jij ervaring met SOA test? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over SOA test!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet