Hypnotherapie

Hypnotherapie is gebaseerd op hypnose en maakt gebruik van de mogelijkheden die hypnose bieden om je onbewuste te (laten) beïnvloeden om daarmee je genezing te bevorderen. Negatieve gedachten staan genezing op veel plekken vaak in de weg. Hypnotherapie kan helpen om een ander beeld te programmeren en de weg vrij te maken voor onder andere de werking van andere therapieën of geneesmiddelen.

Hypnotherapie is een zeer oude geneeswijze die 3000 jaar geleden al werd toegepast in Egypte. Hypnotherapie maakt gebruik van hypnose, dat weer berust op natuurlijke psychische processen. De naam Hypnose komt van Hypnos, de Griekse personificatie van de slaap. In Europa werd hypnotherapie pas in de 18e eeuw weer herontdekt door de Oostenrijkse arts Franz Anton Mesmer.

Bij hypnotherapie wordt een trancetoestand opgewekt die tussen slapen en wakker zijn in ligt en gepaard gaat met intense ontspanning. De controle van het bewustzijn is verregaand uitgeschakeld. De gehypnotiseerde is dan bijzonder ontvankelijk voor aanwijzingen en suggesties van de hypnotherapeut.

In de geneeskunde wordt hypnotherapie vooral toegepast om de zelfgenezende krachten van het lichaam en de psyche te activeren. De patiënt moet weer in zijn genezing gaan geloven en ondersteunt de genezingsprocessen door positieve fantasieën en gevoelens.

Hypnotherapie voor Wie?

Er wordt geschat dat 70 – 90% van de mensen ontvankelijk zijn voor een hypnotherapie. De hypnose hangt ook af van het vermogen om te ontspannen. Kalmerende geurstoffen als wierook kunnen de geestelijke harmonie bevorderen en daarmee ook het vermogen om te ontspannen.

Alleen wie gehypnotiseerd wil worden kan in trance worden gebracht. Bij mensen met veel fantasie gaat dat gemakkelijker dan bij mensen die alles sterk verstandelijk beredeneren. Bij wantrouwige en angstige personen is het moeilijker dan bij zelfverzekerden.

Hypnotherapie Behandeling

Hypnotherapie mag alleen door een ervaren, goed opgeleide therapeut worden toegepast. De behandeling begint met ontspanningsoefeningen, terwijl de patiënt afstand neemt van de alledaagse beslommeringen. Dan wordt hem gevraagd zijn aandacht te richten op een voorwerp of de vingertoppen van de therapeut. Als de trancetoestand is ingetreden reikt de therapeut suggesties aan die samenhangen met het genezingsproces. De behandeling omvat 5 tot 15 zittingen. Informeer bij uw zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed. Dat is niet altijd het geval.

Werking van Hypnotherapie

Bij Hypnotherapie worden door hypnose de lichamelijke functies tijdelijk verlaagd en pols en ademhaling vertraagd. Er ontstaat een toestand van intense ontspanning.

De suggesties van de hypnotherapeut worden door de patiënt opgenomen, zonder dat ze door logisch denken worden gefilterd of gecensureerd. Zo is het mogelijk om onbewuste oorzaken te herkennen, bijvoorbeeld van verslavingen of psychosomatische ziekten. Vervolgens kan de therapeut gevoelens en denkbeelden overbrengen, die een gunstige invloed op het lichaam en de geest hebben.

De angst om willoos aan de hypnotherapeut te zijn overgeleverd is ongegrond, want de patiënt neemt geen aanwijzingen aan die niet stroken met zijn aard.

Succesvolle Hypnotherapie

De voorgeschiedenis van de ziekte, de levensgeschiedenis van de patiënt, evenals de lichamelijke en psychische toestand worden aan het begin van de hypnotherapie behandeling uitvoerig besproken.

De hypnotherapeut probeert de krachten van de patiënt te mobiliseren bij de bestrijding van de ziekte. Hij verzoekt hem bijvoorbeeld om met zijn gedachten in een pijnlijk gewricht ‘te wandelen’ en daar de witte bloedlichaampjes te helpen een ontsteking af te breken. Bij verslavingsproblemen wordt het vertrouwen van de patiënt opgewekt dat hij ook zonder het genotsmiddel kan leven. Een suggestie voor het niet meer roken zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘Ik kan vrij ademen. Mijn longen zijn gezond.’ Dergelijke zinnen moet de patiënt ook thuis regelmatig uitspreken.

De hypnotherapeut haalt de patiënt geleidelijk terug uit de trance. Gebeurt dit te abrupt, dan kunnen angst, duizelingen of gevoelens van versuftheid optreden.

Geen Hypnotherapie Voor:

Mensen die onder zware psychische stoornissen lijden, vooral onder psychosen of waanideeën, mogen geen hypnotherapie ondergaan. Er bestaat het gevaar dat een psychose acuut wordt of dat de patiënt in paniek raakt.

Jonge kinderen beneden de vijf jaar mogen principieel niet worden gehypnotiseerd.

Als door hypnose negatieve lichamelijke reacties optreden, bijvoorbeeld hartzwakte, lage bloeddruk, zware pijn of angsten, moet de hypnose meteen worden afgebroken.

Nieuwste onderzoeksresultaten

De wetenschap heeft de werking van hypnotherapie aangetoond. Veranderingen van de lichaamsfuncties en elektrische activiteit van de hersenen onder hypnose zijn objectief meetbaar.

Hypnotherapie is als middel voor ontspanning en pijnreductie erkend. Veelal wordt een vermindering van het gebruik van pijnstillers bereikt. Ook bij het stoppen met roken hebben suggestieve technieken een vaste plaats. Hypnotherapie mag alleen in combinatie met andere behandelingen worden toegepast. Experts waarschuwen voor onbetrouwbare aanbieders van hypnose.

Wat Is Jouw Ervaring Met Hypnotherapie?

Heb jij ervaring met Hypnotherapie? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Hypnotherapie!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)