Ayurveda

Ayurveda is afkomstig uit India en staat voor “Lange Levensduur!”. Deze al eeuwen oude natuurwetenschap helpt al eeuwen en nog steeds, mensen hun evenwicht terug te vinden en gezond te blijven of weer worden.

De Hindoegod Brahma zelf zou aan de mensen Ayurveda, ‘de wetenschap van de lange levensduur’, hebben geopenbaard. Tot op heden wordt in India driekwart van de zieken naar het principe van deze leer behandeld.

Ayurveda ziet de mens als een geheel van lichaam en ziel, ingebed in het totale wereldgebeuren. Gezond is degene die in harmonie met de natuur en zichzelf leeft. Mens en natuur zijn door de vijf elementen vuur, water, lucht, aarde en ruimte met elkaar verbonden. Deze komen tot uitdrukking in de drie levensenergieën, de dosha’s: vata, pitta en kapha. Is de mens ziek, dan is de onderlinge relatie van de dosha’s verstoord. Ze worden weer met elkaar in harmonie gebracht door massages, olie-douches, medicinale kruiden en bepaalde voedingsvoorschriften.

De drie dosha’s van de Ayrveda

De kern van ieder mens berust op de combinatie van de drie dosha’s. Zij zijn de dragers van de belangrijkste eigenschappen van de mens.

  • Vata-types zijn teer, geestelijk actief en kunnen snel geïnspireerd raken.
  • Pitta-types zijn krachtig, hebben doorzettingsvermogen en een opvliegend karakter.
  • Kapha-types zijn atletisch, taai en vrij rustig en gelaten.

De Ayurveda behandeling

De therapeut moet een totaalbeeld van de patiënt zien te krijgen. Belangrijk daarbij zijn leeftijd, afkomst, voedings- en leefgewoonten en de psychische conditie. Tot het onderzoek behoren het bekijken van de lichaamsbouw, de ayurvedische polsdiagnose en het aftasten van belangrijke delen van het lichaam. De aard en de duur van de therapie zijn per persoon verschillend. In diverse Europese landen worden in ayurveda-klinieken kuren aangeboden. Vergoeding door zorgverzekeraar is niet bij voorbaat uitgesloten.

De werking van Ayurveda

Harmonie en evenwicht zijn voorwaarden voor een goede gezondheid. Volgens dit ayurveda-principe worden alle ziektesymptomen, behandelingen en medicijnen geclassificeerd in dosha-basistypes. Het doel is door goed gecombineerde behandelingen een evenwicht tot stand te brengen, dat overeenkomt met de constitutie van de patiënt.

Mening van de reguliere geneeskunde over Ayurveda

De ayurveda-leer werd duizenden jaren geleden via meditatie aan monniken doorgegeven en is niet wetenschappelijk gefundeerd. Reguliere artsen zijn dan ook sceptisch. Onomstreden zijn echter de successen van ayurveda, zodat steeds meer artsen en natuurgeneeskundigen deze therapie integreren in hun behandelingschema’s.

Meer weten over Ayurveda?!

In onze bibliotheek vind je vele interessante boeken over onder andere Ayurveda. Klik hier om naar de bibliotheek te gaan! Of hier voor boeken over Ayurveda!

Wat Is Jouw Ervaring Met Ayurveda?

Heb jij ervaring met Ayurveda? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Ayurveda!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)