Dit Is Wat Je Moet Weten Over Stevia!

Stevia: De nieuwe suiker vervanger

Stevia is een natuurproduct dat 300 keer zoeter is dan kristalsuiker en geen calorieën bevat. Stevia, de droom voor iedere zoetekauw dus. En het blijkt dat stevia naast het helpen bij afvallen ook mogelijk nog andere positieve effecten op de gezondheid heeft.

Suiker

Suiker is niet gezond. Het levert veel calorieën en behalve talloze snelle koolhydraten die je bloedsuikerspiegel omhoog jagen, zitten er geen waardevolle voedingsstoffen in. Daarnaast zorgt suiker ook nog eens voor plakvorming op de tanden. En toch zijn we allemaal o zo dol op de zoete smaak die suiker geeft aan onze koffie, thee, snoep en gebak.

Ondanks dat we weten dat het niet gezond is, consumeren we gemiddeld meer dan 35 kilo suiker per jaar! Er wordt echter steeds meer aandacht besteed aan de slechte eigenschappen van suiker en vanuit de markt is er vraag naar een betere oplossing waarmee we toch onze honger naar zoetigheid kunnen stillen.

Decennia lang zijn wetenschappers en fabrikanten dan ook al op zoek naar een goede vervanger van suiker.

Cyclamaat, aspartaam, sacharine, sucralose, thaumatine, sorbitol, xylitol: Het zijn maar enkele voorbeelden van suiker vervangers die vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw hun intrede deden in de voedselindustrie. En sinds kort kunnen we daar nog een suiker vervanger aan toevoegen: stevia.

Stevia Zoetstof: Zoet en Gezond

Stevia Zoetstof is een natuurlijke zoetstof die 300 keer zoeter is dan kristalsuiker. Ook bevat de Stevia zoetstof geen calorieën. Stevia zoetstof, de droom voor iedere zoetekauw dus.

En het blijkt dat stevia naast het helpen bij afvallen ook mogelijk nog andere positieve effecten op de gezondheid heeft.

In verschillende onderzoeken zijn positieve effecten van Stevia gevonden op onder andere het verlagen van de hoge bloeddruk, verlagen van de bloedsuikerwaarden (positieve effecten bij diabetici), immuunsysteem versterkend en ontstekingsremmend.

Ondanks al deze positieve effecten van Stevia, is Stevia jarenlang verboden geweest en pas sinds 2011 in Nederland gedeeltelijk toegestaan om te gebruiken voor menselijke consumptie.

De zoetstof Stevia is het extract gemaakt van de bladeren van de Stevia Rebaudiana plant. De naam verwijst naar de plant, maar het zijn de steviolglycosiden die je in de winkels treft en die dus worden verkocht onder de naam Stevia.

Doordat Stevia zo veel zoeter is als suiker en ook nog eens calorieloos, is Stevia een goed zoetmiddel voor voedsel en dranken. Zelfs bekende merken als Coca Cola en Pepsi Cola gebruiken Stevia in een aantal landen al volop als zoetmiddel.

Stevia: Wat is het precies?

Stevia is een plant, of eigenlijk, een hele plantenfamilie van ruim 200 soorten. De stevia plant die gebruikt kan worden als suiker vervanger, is de Stevia rebaudiana Bertoni. Dit plantje vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerikaanse landen als Paraguay en Brazilië, waar het op de hoogvlaktes ook vandaag de dag nog gewoon in het wild te vinden is. Tegenwoordig wordt stevia ook commercieel verbouwd, onder andere in Canada, China en Zuid-Oost Azië.

Meerdere betekenissen van Stevia

De naam ‘stevia’ wordt dus op verschillende manieren gebruikt. Het is enigszins verwarrend, maar ‘Stevia’ kan verwijzen naar:

  • Een uitgebreide plantenfamilie waarvan de verschillende soorten te vinden zijn op het zuidelijke en centrale deel van het Amerikaanse continent.
  • Een specifiek plantje uit de stevia familie, de Stevia rebaudiana Bertoni. Dit is de stevia variant die zo geliefd is vanwege zijn enorme zoetkracht.
  • Een zoetstof die gemaakt wordt uit de Stevia rebaudiana Bertoni. De eigenlijke, precieze benaming is Stevioside.

Waar Kun Je Pure Stevia Kopen?

Hoewel het gebruik van stevia en stevioside voor menselijke consumptie aan heel veel regeltjes is gebonden, is stevia toch in pure vorm verkrijgbaar. Stevia kent namelijk ook een uitgebreide geschiedenis als huidverzorgingsproduct en als ingrediënt voor mond water. De antibacteriële eigenschappen van stevia zouden onder andere helpen om huidproblemen te verlichten, om wondjes eerder te laten genezen en om tandvleesproblemen te voorkomen. In bijvoorbeeld natuurvoedingswinkels en biologische supermarkten kun je dus zelfs de pure, gedroogde stevia plantjes vinden.

Waar Kun Je Verse Stevia Kopen?

Het verse stevia plantje of stevia zaadjes zijn veruit het moeilijkst te bemachtigen. Bij een botanische tuin of een biologische kruidentuin die stevia verbouwd zou je navraag kunnen doen of je misschien een plantje of stekje mee naar huis zou mogen nemen. De zaadjes zijn vrij algemeen via internet verkrijgbaar.

Stevia Kopen Via Het Internet!

Tot op heden is het internet de beste manier om aan stevia, stevia producten en producten met stevioside te komen. Het assortiment is uitgebreid en loopt uiteen van stevia zaadjes en stevia poeder tot chocolade, vruchtensappen en frisdranken gezoet met stevioside. Het voordeel is dat je niet afhankelijk bent van de achterlopende Europese wetgeving en ook vanuit het buitenland stevia producten kunt bestellen.

Meer informatie over Stevia!

Andere interessante uitgaven over Stevia vind je de bibliotheek op deze site bij boeken over Stevia .

Wat Is Jouw Ervaring Met Stevia?

Heb jij ervaring met Stevia? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Stevia!

 

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet