Gluten

Gluten zijn eiwitten die in granen voorkomen. In gluten zit de stof giadine die zich in de darm hecht en schade toebrengt aan de darmflora. Gevolg is dat voedingsstoffen niet meer goed opgenomen kunnen worden en afvalstoffen niet goed meer afgevoerd kunnen worden. Er komen dus afvalstoffen in het lichaam terecht. Het immuunsysteem komt in actie door antistoffen aan te gaan maken, waardoor verschillende kwalen ontstaan.

Hoe mensen op gluten reageren is verschillend. De meest heftige vorm is de glutenallergie, gevolgd door coeliakie.

  • Glutenallergie: Een directe heftige reactie op tarwe met kans op dodelijke gevolgen! Het immuunsysteem ziet gluten als indringers en treedt direct met alle mogelijke middelen in werking. Dit signaleren wij als een allergische reactie.
  • Coeliakie: Een auto-immuun spijsverteringsziekte: De patiënten kunnen geen gluten verdragen. De darmwand wordt aangetast waardoor de opname van nutriënten wordt bemoeilijkt en er tekorten kunnen ontstaan. De laatste onderzoeken laten zien dat circa 3% van de Westerse bevolking last van Coeliakie heeft.
  • Glutenintolerantie: aantasting van de darmflora door giadine uit gluten, met als gevolg een verminderde/bemoeilijkte opname van nutriënten in de darmen.

Vragen om problemen

Gluten zitten in graankorrels. Tarwe is het graan met het hoogste percentage aan gluten. Onze Westers voeding bestaat voor een groot deel uit producten gebaseerd op granen. Bijna iedereen eet brood. Daarnaast worden er veel pasta’s gegeten en zijn ook pizza’s, pannenkoeken, macaroni en spaghetti erg populair. En wat te denken van koekjes en gebak. Allemaal hebben ze tarwe als basis.

Meer dan de helft van wat er in de Westerse wereld gegeten wordt bevat dus gluten. Dit in combinatie met het feit dat meer dan tweederde van de bevolking een glutenintolerantie heeft is dus vragen op problemen!

Glutenvrij

Het is een lastige opgave om ervoor te zorgen dat je lichaam geen gluten meer binnenkrijgt. Nu steeds meer mensen ook daadwerkelijk last krijgen van de glutenintolerantie en de oorzaak kennen, speelt de industrie daar dankbaar op in met het aanbieden van glutenvrije producten. Zo kun je bijvoorbeeld glutenvrij meel en glutenvrij brood kopen. Allemaal nog gebaseerd op tarwe, maar dan zo bewerkt dat de gluten er uit zijn.

Er zijn echter ook natuurlijke alternatieven voor tarwe en graanproducten. Alternatieven zonder gluten zijn bijvoorbeeld Amarant, Boekweit, Gierst, Maïs, Quinoa en Rijst.

Meer informatie over Gluten en Glutenvrij!

Broodnodig? Absoluut Niet! Géén Brood… Daar Zit Wat In!Gluten Vrije Voeding is niet zo moeilijk, als je maar weet wat je moet doen. De cursus “40 Dagen Zonder Brood!” biedt je de ideale handleiding om brood uit je menu te schrappen. Daarnaast geeft het een schat aan waardevolle informatie.

Klik hier voor de cursus “40 Dagen Zonder Brood!”

Andere interessante uitgaven over Gluten en voeding vind je de bibliotheek op deze site bij boeken over gluten.

Wat Is Jouw Ervaring Met Gluten?

Heb jij ervaring met Gluten? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Gluten!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet