Dit Is Wat Je Moet Weten Over Stoppen Met Roken!

Stoppen met roken is als roker het verstandigste, voordeligste en beste voor je gezondheid wat je kunt doen. Een open deur, maar een waarheid als een koe. Maar waarom blijven er dan nog zoveel mensen die niet stoppen met roken?

Als je rookt, is het stoppen hiermee het beste wat je voor je gezondheid kan doen. Zeven van de tien rokers zeggen dat ze eigenlijk wel willen stoppen, maar de meesten zijn ervan overtuigd dat ze dat niet aankunnen. Ze hebben het mis. In de laatste 15 jaar, zijn er in Nederland alleen al vele mensen met deze nare gewoonte blijvend gestopt. Mocht je nog niet overtuigd zijn waarom je moet stoppen met roken, dan zul je dat hier ontdekken. Tevens zul je ontdekken hoe je kunt stoppen met roken.

Dit artikel behandeld:

Risico’s van roken
Schadelijke stoffen door roken
Kosten van roken
Stoppen met roken tips
Hulpmiddelen om te stoppen met roken
Voordelen stoppen met roken!

Risico’s van roken!

Rokers hebben een verhoogde kans om ziek te worden, of om vroeg te overlijden. Het roken brengt ernstige gezondheidsschade met zich mee. Alleen al het inademen van andermans sigarettenrook, het zogenaamde passieve roken, kan al een enorme aanslag op de gezondheid zijn. Als roker breng je dus ook de gezondheid van anderen in gevaar.

Er zijn vele ernstige en zelfs levensbedreigende ziekten die door het roken worden veroorzaakt, zoals:

– Longkanker
– Andere kankersoorten (mond-,  keel-,  tong-, slokdarm-, blaas-, nier-,
pancreas (alvleesklier) en maagkanker)
– Hart- en vaatziekten
– Chronische bronchitis

Schadelijke stoffen in sigaretten

Tabaksrook bevat ongeveer 400 verschillende chemische stoffen, waarvan vele erg giftig zijn. Sommige stoffen zijn op zichzelf onschadelijk, maar in combinatie met de andere 399 stoffen geven ze een toxische rookcocktail.

Nicotine

Nicotine beïnvloedt de hersenen binnen enkele seconde na inhalatie. Het geeft een versnelde hartslag en het verhoogt de bloeddruk. Tevens vernauwt het de kleine arteriën (aderen) vlak onder je huid, geeft veranderingen in het metabolisme en de bloedsamenstelling, en verandert de hormoonhuishouding. Nicotine kan ook nog een effect op het humeur en de stemming hebben.

Nicotine onthouding kan binnen 24 uur leiden tot:

 • Depressieve stemming
 • Slapeloosheid
 • Geïrriteerdheid
 • Frustraties en boosheid
 • Angst
 • Concentratieproblemen
 • Rusteloosheid
 • Verminderde hartslag
 • Duizeligheid
 • Vergrote eetlust

Nicotine of eigenlijk de verslaving aan nicotine maakt het zo moeilijk om te stoppen met roken. Maar als je echt wilt, zul je ontdekken dat ook jij kunt stoppen met roken.

Koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide (CO) is een zeer giftig gas wat ook aangetroffen wordt in de  uitlaatgassen van auto´s. Het vermindert de zuurstoftransportcapaciteit van je bloedcellen tot wel 15%. Koolstofmonoxide wordt in verband gebracht met hartaandoeningen, hartinfarcten en andere circulatieproblemen.

Teer

Teer blijft diep in de longen zitten en hecht zich tegen de longblaasjes aan. Hierdoor wordt de oppervlakte om zuurstof op te nemen in de longen verkleind. Veel bestanddelen uit Teer zijn carcinogeen (kankerverwekkend) en tasten de longhaartjes aan, die normalerwijs de longen moeten beschermen tegen infectie en vervuiling. Gecondenseerd teer valt vaak terug te vinden op de tanden, vingers en nagels van een roker.

Benzeen

Benzeen wordt gebruikt als oplosmiddel bij brandstoffen en in de chemische industrie. Het is een bekend carcinogeen en wordt vaak geassocieerd met leukemie. Geen fijne stof dus.

Formaldehyde

Formaldehyde is een zeer giftige, kleurloze vloeistof die wordt gebruikt om lijken te conserveren. Het staat bekend als kankerveroorzaker en als veroorzaker van ademhaling-, huid-, maag en darmproblemen.

Ammonia

Ammonia wordt in sigaretten verwerkt om de afgifte van nicotine in het lichaam te verhogen. De sigarettenindustrie zegt dat het de smaak versterkt. Ammonia is normaal een bekend bestanddeel van reinigingsmiddelen.

Cadmium

Cadmium is een uiterst giftig metaal, wat normalerwijze in batterijen wordt verwerkt. Sigarettenrook bevat Cadmium. Het veroorzaakt lever-, nier- en hersenbeschadigingen in mensen en vissen.

Kosten van roken

Door te stoppen met roken zul je aanzienlijk besparen op je wekelijkse uitgaven. Een beetje roker besteedt per week met gemak € 25,- tot € 50,- aan rookwaren. Dat is per maand dus zo’n € 100,- tot meer dan € 200,- .

Een beetje roker besteedt per jaar zo’n € 1.200,-  tot meer dan € 2.500,- aan rookwaren!

Voor veel mensen is dit meer dan een maandsalaris. Van dit geld kun je bijvoorbeeld leuk op vakantie of andere leuke dingen doen.

Durf jij voor jezelf eens uit te rekenen wat stoppen met roken jou op zal leveren?!

Waarschijnlijk kun je voor dat bedrag ook wel een leuke andere bestemming bedenken

Stoppen met roken tips

Het beslissen om te stoppen en het willen slagen hierin zijn belangrijke stappen in het niet-roker worden proces. Er zijn drie fases in dit proces, namelijk:

– Voorbereiden om te stoppen met roken

– Daadwerkelijk Stoppen met roken

– Volhouden om niet meer te roken

Het duurt over het algemeen minder dan drie maanden om een niet-roker te worden. De lichamelijke verslaving is meestal na een week niet roken zo goed als verdwenen. De mentale verslaving kan nog veel langer voortduren.

Stap 1- voorbereiden om te stoppen met roken

Het is belangrijk dat je stopt met roken omdat je het zelf daadwerkelijk wilt. Noteer je redenen om te stoppen, en houd deze lijst de komende maanden bij de hand. Denk aan de voordelen: minder hoesten, schoner ruikende kleren, betere ademhaling, frissere adem, meer geld over en een lager risico op rook gerelateerde ziektes.

Als je de beslissing hebt genomen om te stoppen, maak dan een actieplan:

 • Kies een dag uit om te beginnen met stoppen met roken
 • Vraag vrienden en familie om hun steun
 • Bedenk een leuke beloning voor jezelf als je de eerste dag, week, maand niet rookt
 • Gooi alle sigaretten, aanstekers, lucifers, en asbakken de avond

voor je begint de deur uit. Beter nog laat iemand ze voor je afvoeren, zodat jezelf ook niet weet waar ze zijn.

Als je wilt, kunt je naar je arts of drogist gaan voor advies of een nicotine-vervanging-behandeling. Als deze therapie op de juiste manier wordt gebruikt, verdubbeld het de kans op succes.

Stap 2- Stoppen met roken!

Je doel is allereerst de eerste dag door te komen zonder te roken. Als je het gevoel heeft dat je iets in je mond moet hebben, neem dan een suikervrij kauwgom of iets anders caloriearm. Drink veel water en sap, en eet veel fruit. Als je een sterke behoefte aan een sigaret voelt opkomen, neem dan een paar keer diep adem. Het gevoel verdwijnt meestal al na enkele minuten.

Als je iets in je handen wilt houden, gebruik dan een pen of potlood hiervoor. In ieder geval geen sigaret!

Om het ontwenningsverschijnsel te onderdrukken kun je een nicotine-vervanging-therapie starten. Volg de instructies op de verpakking om de dosis en de duur correct te bepalen

Stap 3- volhouden om niet meer te roken

Stel je doel steeds een dag verder en feliciteer jezelf na iedere succesvol doorlopen dag. Blijf jezelf eraan herinneren wat de voordelen van stoppen met roken allemaal zijn. Denk positief, blijf vasthoudend en beloon jezelf rijkelijk. In het begin kan het handig zijn om je normale routine wat te doorbreken om plaatsen en situaties te vermijden waar je graag en veel hebt gerookt in het verleden (bijvoorbeeld cafés).

Na een week, zeker als het makkelijk was, zal je omgeving je niet meer aanmoedigen, simpelweg omdat ze wellicht al vergeten zijn dat je met stoppen met roken bezig bent. Deze periode is cruciaal. Probeer jezelf niet te overmoedigen en vermijdt nog steeds riskante rooksituaties.

Probeer geen enkele sigaret te roken. Ook niet eentje. Het leidt onherroepelijk tot meer gerook dan je van plan was, en je loopt het risico om weer een roker te worden.

Spaar je sigarettengeld. Voor een gemiddelde roker kan dit per maand best oplopen. Een paar maanden niet roken kan zelfs een leuke vakantie opleveren.

Hulpmiddelen om te stoppen met roken!

E-book “Stop uw rook verslaving!”

E-book met praktische tips van ervaringsdeskundige die het na 11 jaar roken gelukt is te stoppen met roken.

Niet goed, geld terug Garantie: 30 dagen.

Klik hier voor het e-book “Stop uw rookverslaving”!

Online coach die al bijna 50.000 mensen hielp te stoppen met roken!

Online Stoppen met roken coach Eric Eraly hielp in de afgelopen jaren al meer dan 46.785 mensen met het stoppen met roken. Hij is dus de aangewezen persoon om ook jou te helpen.

Klik hier en ga naar de site van Eric Eraly om te stoppen met roken en ontvang direct 4 gratis trainingsvideo’s!

Nicotine-vervangingstherapie

Nicotine-vervangingstherapie verdubbelt de kans van slagen bij het stoppen met roken. Het werkt door het behoeftige lichaam van nicotine te voorzien, zonder dat er teer, koolmonoxide en andere chemische stoffen bij komen kijken. Zonder alle andere rotzooi heeft de inname van nicotine maar een klein, onafhankelijk effect op de gezondheid van de ex-roker. Maar het is de nicotine die lichamelijk verslavend is. Op deze manier kan de lichamelijke verslaving aan nicotine langzaam worden afgebouwd, terwijl er al niet meer gerookt wordt. Nicotine-vervangingstherapie is verkrijgbaar als pleisters, kauwgum of inhalator.  Kies welke manier het beste bij je past. Al deze methoden kun je vinden bij de drogist.

En voor advies kun je natuurlijk altijd je dokter of de hulpverleningsinstantie raadplegen.

Nicotine pleisters zijn verkrijgbaar met verschillende doseringen nicotine. Ze zijn erg betrouwbaar, maar als je bijvoorbeeld ineens erg veel zin een sigaret (nicotine) krijgt kun je de dosis niet direct aanpassen. De opname door de huid gaat namelijk gelijkmatig.

Nicotine kauwgum is handig om te gebruiken wanneer je een plotseling verlangen naar een sigaret voelt opkomen. Het moet anders worden gekauwd dan andere kauwgum, dus zorg dat je de gebruiksaanwijzing aandachtig doorleest.

Nicotine inhalator is een houder van kunststof waar je nicotinemonsters in kunt zetten. Je krijgt dan de nicotine op dezelfde manier binnen als bij het roken van een normale sigaret.

Voordelen stoppen met roken!

Het stoppen met roken zal je levensverwachting verlengen en je gezonder maken. Wanneer je niet meer iedere dag blootstaat aan giftige stoffen zoals Nicotine, koolmonoxide en teer zal je lichaam de schade die door het gebruik van deze stoffen ontstaan is langzaam gaan herstellen. Als je lichaam op deze manier weer langzaam naar de normale gezonde stand toewerkt, zult je de volgende gezondheidsvoordelen gaan ervaren:

 • Verbeterde ademhaling
 • Betere reactie op plotselinge inspanningen
 • Rokershoest verdwijnt
 • Smaak en reukvermogen keren terug
 • Haar, huid en adem roken niet langer meer naar sigarettenrook
 • Zorgen over de gezondheidsschade die het roken aanricht verdwijnen
 • Vermindert risico op rookgedrag gerelateerde ziektes
 • Overwinning op jezelf

Rokers die voor hun 45ste levensjaar stoppen met roken hebben een levensverwachting die bijna net zo groot is dan die van mensen die nooit hebben gerookt.

Voor mensen boven deze leeftijd wordt het verschil steeds groter en groter, maar het is nog steeds voordeliger voor je gezondheid en je levensverwachting om te stoppen met roken.

Jouw ervaring met Stoppen Met Roken.

Heb jij ervaring met Stoppen Met Roken? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag of je interessante oplossingen gevonden hebt.

Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Stoppen Met Roken!

 

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet