Donkere Urine

Urine hoort helder en blank van kleur te zijn. Wanneer je donkere urine hebt, is dat een teken dat er iets niet klopt. Donkere urine is nooit goed, maar vaak is de oorzaak van donkere urine heel snel op te lossen. Zeker wanneer er sprake is van donker gele urine. Heeft je urine een andere donkere kleur, dan is de oorzaak vaak ernstiger.Donkere urine is de urine die donker geel, bruin, donker rood of rood is. Dit kan erg variëren van licht tot donker. Het kan een tijdelijke verandering zijn, maar het kan ook een hardnekkige verandering zijn. De mate waarin dit varieert ligt aan de oorzaak van de verandering van de urine.

Hoofdoorzaak Gele Donker Urine

In de meeste gevallen wordt gele donkere urine veroorzaakt door een vocht te kort. Je lichaam is gedehydrateerd, wat betekent dat het uitgedroogd is. Gevolg is ook dat je minder vocht in je bloed hebt en dus ook minder vocht via de urine kunt afvoeren. Je urine wordt dus geconcentreerder met afvalstoffen. Dit veroorzaakt de gele donkere urine. Wanneer je weer meer gaat drinken, zul je zien dat je urine weer lichter gaat worden  en als je voldoende drinkt zelfs weer blank. Het beste is water drinken. Andere dranken bevatten al opgenomen stoffen, waardoor je dus minder afvalstoffen kunt afvoeren.

Oorzaken donkere urine

Wanneer dehydratie niet de oorzaak is van donkere urine, kunnen er veel verschillende oorzaken zijn. De meest voorkomende oorzaak van donkere urine is een urineweginfectie. Maar ook andere oorzaken komen regelmatig voor. Hieronder staat een overzicht van de oorzaken die er voor kunnen zorgen dat er sprake is van donkere urine.

 • Blaasontsteking
 • Nierbekkenontsteking
 • Nier-, urineleider of blaasstenen
 • Nierziektes
 • Blaaskanker, nierkanker, prostaatkanker
 • Vergroting van de prostaat
 • De gevolgen van een ongeval
Bij donkere urine moet er zeker ook rekening gehouden worden met acute of chronische ziekten.

Voeding en donkere urine

Het hoeft niet perse een slechte oorzaak te zijn waardoor de urine donkerder wordt.  De oorzaak van donkere urine kan ook in je voeding liggen. Veel voedingsstoffen bevatten bijvoorbeeld rode kleurstoffen. Dit kunnen bijvoorbeeld rode bessen, bieten of snoep zijn. De kleurstoffen van deze voeding worden door de lever niet goed afgebroken en hierdoor komen ze in de urine terecht. In plaats van de lichtgele substantie wordt er nu een donkere urine uitgeplast.

Medicatie en donkere urine

Van sommige medicijnen is het bekend dat de kleur van de urine verandert bij gebruik van deze medicijnen. Bekijk de medische bijsluiter eerst goed voordat u een medicijn inneemt. Hierin staat precies welke bijwerkingen een medicijn kan hebben, waaronder dus ook het donker worden van de urine.

Als u vragen heeft over de donkere urine kunt u het beste naar uw huisarts gaan.

Urine-onderzoek

In alle gevallen geldt dat wanneer u het niet vertrouwd, u het beste uw huisarts kunt raadplegen. Er zijn echter ook verschillende zelftesten op de markt. Met deze zogenoemde Thuistesters kunt u een hele boel onderzoeken snel en eenvoudig thuis uitvoeren.

Meer informatie over Donkere Urine!

Lees ook de artikelen:

Urine

Bloed in Urine

Stinkende Urine

Troebele Urine

Wat Is Jouw Ervaring Met Donkere Urine?

Heb jij ervaring met Donkere Urine? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.
Blijf Op De Hoogte van Mens & Gezondheid!

Meld je hieronder aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Wanneer je je nu aanmeldt voor de Mens & Gezondheid Infomails, ontvang je tevens nog een verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Donkere Urine!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (One comment so far)

You must be logged in to post a comment.


 1. paulavisser
  6 jaar ago

  ik heb heel veel cystenieren,maar nog nooit ergens last van gehad nu heb ik druk in de nierstreek en mijn urine is sinds enige dagen donker van kleur moet ik mij zorgen maken.