Bloed in Urine

Bloed in urine is altijd even schrikken. Meestal is bloed in urine niet ernstig, maar helaas kan bloed in urine ook heel ernstige oorzaken hebben. Schenk dus altijd aandacht aan bloed in urine. Ga bij jezelf na of de in dit artikel genoemde oorzaken verantwoordelijk kunnen zijn voor bloed in urine. Raadpleeg altijd een arts wanneer je ook maar enige twijfel over de oorzaak hebt.Als er bloed in urine zit wordt dit hematurie genoemd. De urine is dan bruin, roze of rood gekleurd. Het ligt aan de hoeveelheid bloed wat er in de urine zit welke kleur deze heeft.

Het kan even schrikken zijn als er bloed in de urine gevonden wordt, maar probeer gewoon kalm te blijven. Als hematurie wordt geconstateerd kan dit een teken zijn van een aandoening zijn die bloedingen in de urinewegen, urineleiders, blaas, prostaat, nieren of de plasbuis veroorzaakt.

Bloed in urine kan één keer voorkomen maar ook meerdere keren. Het is belangrijk dat de huisarts wordt geraadpleegd wanneer er bloed in urine wordt geconstateerd. Bloed in de urine kan namelijk een onschuldige blaasontsteking zijn, maar het kan ook een teken zijn van ernstigere oorzaken, zoals kanker.

Oorzaken bloed in urine

Bloed in urine kan verschillende oorzaken hebben. Onderstaande overzicht geeft aan wat de meest voorkomende oorzaken zijn van hematurie.

  • Blaasontsteking
  • Nierbekkenontsteking
  • Nier-, urineleider of blaasstenen
  • Nierziektes
  • Blaaskanker, nierkanker, prostaatkanker
  • Vergroting van de prostaat
  • De gevolgen van een ongeval

Waarneembaar en microscopisch bloed in urine

Als men tijdens het urineren het bloed daadwerkelijk kan zien spreken we over waarneembaar bloed. Als het bloed pas in het laboratorium wordt ontdekt na onderzoek spreken we over microscopische hematurie. Bij de microscopische hematurie weet de patiënt natuurlijk niet dat deze last heeft van bloed in urine aangezien dit niet met het oog gezien kan worden.

Aandoeningen en bloed in de urine

In meer dan de helft van de gevallen worden er geen ziektes of andere aandoeningen geconstateerd. Bij 50% van de mensen met waarneembaar bloed in urine en bij 70% van de mensen met microscopische hematurie worden geen afwijkingen gevonden. In de andere gevallen zijn de aandoeningen die gevonden worden maar van milde aard. In 40% van deze gevallen gaat het om een nierafwijking die maar zelden tot een nierziekte leidt.
Al is de oorzaak vaak onschuldig, toch blijft het raadzaam een arts te raadplegen wanneer men bloed in urine aantreft en daar geen verklaring voor heeft. In ernstige gevallen is bloed in urine het gevolg van bovengenoemde ernstige oorzaken. En daar moet men zo snel mogelijk bij zijn om actie te kunnen ondernemen.

Urine heeft een rode kleur

Het kan voorkomen dat de urine een rode kleur heeft, maar dat niet bloed in urine de oorzaak is. Sommige kleurstoffen worden niet (goed) afgebroken in het lichaam en hierdoor kan de urine een rode kleur krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na het eten van bieten of rode kool. De rode kleur van deze groentes kunnen niet geheel worden afgebroken en worden middels de urine afgescheiden.

Ook kan er door de medicijnen een rode (of andere) kleur worden afgescheiden. Het is natuurlijk verstandig om uit voorzorg langs de huisarts te gaan, maar het is niet nodig als dit eenmalig gebeurt.

Urine-onderzoek

In alle gevallen geldt dat wanneer u het niet vertrouwd, u het beste uw huisarts kunt raadplegen. Er zijn echter ook verschillende zelftesten op de markt. Met deze zogenoemde Thuistesters kunt u een hele boel onderzoeken snel en eenvoudig thuis uitvoeren.

Meer informatie over Bloed in Urine!

Lees ook de artikelen:

Urine

Donkere Urine

Stinkende Urine

Troebele Urine

Wat Is Jouw Ervaring Met Bloed in Urine?

Heb jij ervaring met Bloed in Urine? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ”
Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Blijf Op De Hoogte van Mens & Gezondheid!

Meld je hieronder aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Wanneer je je nu aanmeldt voor de Mens & Gezondheid Infomails, ontvang je tevens nog een verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Bloed in Urine!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet