Urine

Iedereen produceert urine en gaat dagelijks een paar maal naar het toilet om te urineren. Urine is feitelijk een van de normaalste zaken ter wereld. Toch vinden veel mensen het vies. Maar urine is veel meer dan dat. Aan de hand van Urine kan veel over je gezondheidstoestand worden gezegd. Ontdek hier wat jouw urine over jouw gezondheid vertelt!Urine is een vloeistof met afvalstoffen die wordt afgescheiden door een mens en dier. Tijdens de stofwisseling komen de afvalstoffen vrij, welke onder andere door de nieren uit het bloed gefilterd worden. De urine wordt in de blaas verzameld en later afgescheiden door te urineren (plassen). Ieder mens urineert een aantal keren per dag. Het is de normaalste zaak van de wereld. Echter valt er aan de geur en kleur veel af te leiden. Zaken waar de meeste mensen niet bij stil staan, maar waarvan het goed is dat toch af en toe te doen en op de toestand van de urine te letten.

Samenstelling van urine

Urine bevat verschillende stoffen. Ten eerste water en natuurlijk ook de al genoemde afvalstoffen. Daarnaast zitten er ureum en anorganische zouten in. Urine krijgt de gele kleur door urobiline en porfyrine. De gehaltes aan deze stoffen in de urine zijn niet constant, maar worden beïnvloed door onder andere wat men eet, drinkt, en doet.

De samenstelling van de urine kan ook door andere oorzaken verander. Bijvoorbeeld wanneer iemand ziek is. Maar ook wanneer een vrouw zwanger is kan dat uit de urine worden afgeleid. Het principe van de simpele zwangerschapstest is hier op gebaseerd door de aanwezigheid van een bepaald hormoon in de urine te bepalen.  En ook het gebruik van drugs en doping kan op basis van de urine worden getest.

Afwijkingen van de urine

Er kunnen verschillende afwijkingen plaats vinden in de urine. Hier kan door de dokters veel informatie uit gehaald worden. Hierna volgt een overzicht van verschillende afwijkingen van de urine die kunnen ontstaan als gevolg van een ziekte.

Eiwit in de urine

In urine horen geen eiwitten te zitten. Het kan voorkomen dat er eiwitten in de urine zitten door een infectie of medicijngebruik. Als er een test wordt gedaan waaruit blijkt dat er eiwitten in de urine zit, wordt de test herhaald. En bij herhaalde constatering wordt er actie ondernomen. Eiwit in de urine kan duiden op nierproblemen tot zelfs nierschade. Houdt uw urine dus goed in de gaten.

Troebele urine

Troebele urine kan een teken zijn van verschillende kwaaltjes. Deze zijn in veel gevallen onschuldig. Ook kan het op pyurie wijzen. Er bevinden zich dan witte bloedcellen in de urine. Dit kan betekenen dat er een infectie is in de urinewegen, zoals een blaasontsteking. Ook zonder andere (pijnlijke) klachten kan de troebele urine aangeven dat er toch sprake is van een blaasontsteking. Vaak gaat het gepaard met het feit dat men vaak naar de wc moet.

Afwijkende kleuren in de urine

Wanneer men voldoende drinkt en weinig afvalstoffen hoeft af te voeren, zal de urine blank en helder zijn. Bij de meeste mensen echter is de urine geel van kleur. In de eerste plaats is dit meestal het gevolg van het feit dat men veel te weinig water drinkt.

Gele Urine

Bij de meeste mensen is de urine dan geel. Hoe donkerder geel hoe groter het vocht te kort. Wanneer men meer water gaat drinken, zal men zien dat de kleur van de urine lichter tot zelfs blank wordt.

Rode Urine

De Urine kan roodkleuren door bloed in de urine, bijvoorbeeld wanneer een vrouw ongesteld is. In dat geval is het onschuldig. In andere gevallen duidt bloed in urine op serieuze problemen. Bloed in urine kan meerdere oorzaken hebben en wordt in het artikel bloed in de urine nader behandeld.

De urine kan ook rood kleuren als gevolg van voeding. Rode bieten kunnen de kleur van de urine ook rood kleuren. Is de urine rood, ga dan eerst na wat je gegeten hebt. Wellicht ligt hier de verklaring voor de verkleuring. Zo niet, dan is het zaak verder uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn.

Bruinrode Urine

Als de urine bruinrood is kan dit komen door een ontsteking in uw lever. De oorzaak hiervan is urobiline. Dit is een bruine galkleurstof die door de darm naar de lever wordt afgegeven. Als er een leverontsteking is kan de hoeveelheid urobiline stijgen. Raad zeker een arts wanneer u het vermoeden van leverproblemen heeft.

Donkerbruine Urine

Donkerbruine urine kan ontstaan door een afsluiting van de galweg. Hierdoor zal er meer bilirubine in het bloed komen. Bilirubine heeft een donkerbruine kleur, waardoor de urine ook donkerbruin kan worden. Raad zeker een arts wanneer u het vermoeden van galproblemen heeft.

Urine-onderzoek

In alle gevallen geldt dat wanneer u het niet vertrouwd, u het beste uw huisarts kunt raadplegen. Er zijn echter ook verschillende zelftesten op de markt. Met deze zogenoemde Thuistesters kunt u een hele boel onderzoeken snel en eenvoudig thuis uitvoeren.

Meer informatie over Urine!

Lees ook de artikelen:

Bloed in Urine

Donkere Urine

Stinkende Urine

Troebele Urine

Wat Is Jouw Ervaring Met Urine?

Heb jij ervaring met Urine? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ”
Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Blijf Op De Hoogte van Mens & Gezondheid!

Meld je hieronder aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Wanneer je je nu aanmeldt voor de Mens & Gezondheid Infomails, ontvang je tevens nog een verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Urine!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet