Syndroom van Alport

Het Syndroom van Alport is een syndroom waar velen onder ons waarschijnlijk nog niet van gehoord zullen hebben. Het Syndroom van Alport is nochtans een aandoening waar heel wat mensen op de wereld mee te maken krijgen. De aandoening kan erfelijk overgedragen worden en heeft vooral effect op de nieren en het gehoor. Zowel mannen als vrouwen kunnen met de ziekte te maken krijgen, al is het wel zo dat mannen de ziekte reeds op jonge leeftijd krijgen terwijl dat bij vrouwen doorgaans pas op latere leeftijd gebeurd.

Helaas is er tot op de dag van vandaag geen medicijn gevonden die de aandoening kan verhelpen. Doorgaans bestaat een behandeling dan ook steeds uit middelen om de bloeddruk te verlagen, en wordt in bepaalde gevallen een speciaal dieet voorgeschreven. In de meest extreme gevallen kan een dialyse en niertransplantatie noodzakelijk zijn. Wie lijdt aan problemen met het gehoor kan er voor kiezen om een hoorapparaat aan te kopen.

Symptomen Syndroom van Alport

Over het algemeen zijn de symptomen van het Syndroom van Alport steeds hetzelfde. Wanneer een jongen of man met de aandoening te maken krijgt zal deze op jonge leeftijd reeds problemen geven. Bij vrouwen steken de symptomen pas op latere leeftijd de kop op, en komt de aandoening opmerkelijk minder vaak voor. Typische symptomen van het Syndroom van Alport zijn nierfalen en doofheid. In bepaalde zeldzame gevallen bestaat er echter eveneens een variant van de aandoening waarbij de slikfunctie niet meer goed werkt. Het niet correct functioneren van de slikfunctie wordt in dit geval veroorzaakt door een afwijkend spierweefsel in de slokdarm. Hoewel deze variant dus eigenlijk eerder zeldzaam voorkomt is het toch zeker en vast een symptoom om rekening mee te houden. Eveneens een mogelijkheid om het Syndroom van Alport te herkennen zijn bloed en eiwit in de urine, maar dat hoeft niet altijd meteen in de richting van deze aandoening te wijzen.

Erfelijk Syndroom van Alport

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het Syndroom van Alport erfelijk overdraagbaar is. Een mutatie van een gen in ons lichaam zou aan de oorzaak van het syndroom liggen. Het gen kan zich zowel in een mannelijk als in een vrouwelijk lichaam bevinden. Tijdens de zwangerschap dient er gekeken te worden naar welke van de twee ouders lijdt aan het Syndroom van Alport. Is het de moeder, en is ze in verwachting van een meisje, dan is er geen enkele reden tot paniek. Wordt er echter een jongen verwacht, dan is er een kans van 50% dat het gemuteerde gen wordt overgedragen aan het ongeboren kind.

Wanneer dit gebeurt, dient u er rekening mee te houden dat het kind altijd de ziekte zal krijgen. Is het daarentegen niet de moeder, maar wel de vader die drager is van het gen, dan lopen jongens geen enkel risico. Het gen wordt in dit geval namelijk overgedragen op een eventuele dochter. Bijna ieder meisje dat wordt geboren door een vader die beschikt over het gemuteerde gen krijgt met de ziekte te maken. Zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald breekt deze aandoening bij vrouwen doorgaans pas op latere leeftijd door.

Jouw ervaring met het Syndroom van Alport.

Heb jij ervaring met het Syndroom van Alport? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over het Syndroom van Alport!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet