Ramsay hunt syndroom

Het syndroom van Ramsay Hunt is een aandoening waarbij de zevende hersenzenuw ontstoken raakt als gevolg van een infectie. Het is echter een fabeltje dat de ziekte enkel en alleen bij kinderen kan voorkomen.

Onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat kinderen er iets vatbaarder voor zijn, maar de aandoening kan ook perfect bij volwassenen de kop opsteken die er verder nog nooit eerder problemen van hebben ondervonden. De aandoening kan ook zowel bij jongens als bij meisjes voorkomen.

Op zich is het Ramsay hunt syndroom niet meteen een ernstige aandoening zolang het maar voldoende opgevolgd en indien noodzakelijk behandeld wordt. In een groot deel van de gevallen is het zelfs zo dat de aandoening bij kinderen vanzelf verdwijnt. De behandeling bestaat er dan ook voornamelijk in om de oorpijn te verminderen. In bepaalde gevallen is er echter een uitgebreidere behandeling noodzakelijk waar we verder in dit artikel op terugkomen. Er zijn helaas ook gevallen waarbij de aandoening niet vanzelf verdwijn, en er steeds bepaalde symptomen blijvend de kop opsteken.

Symptomen Ramsay hunt syndroom

We onderscheiden drie symptomen die in principe allemaal vrij eenvoudig vastgesteld of door de patiënt aangegeven kunnen worden. Het  belangrijkste symptoom is oorpijn. Oorpijn kan natuurlijk ook gewoon wijzen op een eenvoudige en onschuldige oorontsteking, maar in combinatie met één van de andere symptomen kan het wel degelijk een duidelijk kenmerk zijn van het Ramsay hunt syndroom. Het tweede belangrijkste symptoom bij het Ramsay hunt syndroom is verlamming van de spieren in het gezicht. In bepaalde gevallen treedt ook een veranderde smaak en uitslag op. Deze uitslag bevindt zich doorgaans steeds op het gehemelte of aan het binnenoor. In zowat alle gevallen is de vaststelling van blaasjes in het oor echter voldoende om een geschikte diagnose te stellen.

Behandeling Ramsay hunt syndroom

Zoals eerder in dit artikel reeds aangegeven kan het voorkomen dat de aandoening helemaal niet behandeld dient te worden. In dit geval verdwijnt het syndroom vanzelf en kunnen pijnstillers om de oorpijn te verzachten volstaan. Tijdens het optreden van de verlammingsverschijnselen is het echter belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Een vaak voorkomend probleem is bijvoorbeeld dat het ooglid ons oog zelf niet meer kan beschermen tegen uitdrogen. Omwille van deze reden worden dan ook vaak druppels voorgeschreven (zogezegde kunsttranen) die er voor zorgen dat de ogen niet uitdrogen. Bij een heel hevige oorpijn kan er door de behandelende arts ook voor worden gekozen om een injectie te geven op de plaats waar de meeste pijn zich bevindt. Een dergelijke injectie kan op zeer korte termijn zorgen voor een verlichting van de klachten.

Jouw ervaring met het Ramsay Hunt Syndroom.

Heb jij ervaring met het Ramsay Hunt Syndroom? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over het Ramsay Hunt Syndroom!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (One comment so far)

You must be logged in to post a comment.


  1. Marga
    6 jaar ago

    Ik heb sinds 6 weken een gordelroosaanval in mijn binnenoor met een totale halfzijdige gezichtsverlamming als gevolg. Nu na 6 weken nog steeds af en toe pijn en jeuk in mijn oor. Daarbij is de verlamming bijna niet meer zichtbaar,maar het voelt allemaal nogal stijf aan! Ik vond het een heftig gebeuren en was daarbij ook erg ziek en moe! Ben nu bij tijden nog steeds erg moe! Ook hoor ik een vreemd geluid in mijn aangedane oor,alsof men aan het heien is met palen?! Aanvankelijk was dit meer een pieptoon. Mijn gehemelte en tong waren gedeeltelijk ook verlamt en ik had een smaak in mijn mond van natte kranten o.i.d.? Kortom een heftige kwaal! Het werd aanvankelijk gediagnosticeerd als Bells Parese,maar dat bleek het niet te zijn later! De kno arts heeft de diagnose gordelroos gesteld!