Moebius syndroom

Het Moebius syndroom is een aangeboren erfelijke aandoening aan het gezicht waardoor men geen gezichtsuitdrukkingen heeft.

Het Moebius syndroom is een aandoening waarvan er verschillende lichamelijke afwijkingen voorkomen. Het is een aangeboren afwijking die erfelijk bepaald wordt. Mensen die lijden aan de aandoening kenmerken zich vooral door een uitdrukkingsloos gezicht. Onderzoek in het verleden heeft aangetoond dat twee van de twaalf zenuwen in het gezicht niet correct functioneren. De andere zenuwen zouden een verminderde werking hebben. Alles bij elkaar gezien zijn het echter toch voornamelijk de oogbewegingen en de gezichtsexpressie die afwijkend zijn.

Het stellen van de diagnose van het Moebius syndroom gebeurt voornamelijk aan de hand van een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Wanneer er wordt voldaan aan verschillende van de standaard symptomen zal de arts op vrij korte termijn een correcte diagnose kunnen stellen waarna men kan beginnen met een eventuele behandeling. Het Moebius syndroom is echter een chronische aandoening waardoor er geen medicijn bestaat om de aandoening in de kiem te smoren. De behandeling bestaat dan ook steevast vooral uit het corrigeren van de lichamelijke gebreken.

Symptomen Moebius syndroom

De symptomen van het Moebius syndroom zijn vrij voor de hand liggend, en bijgevolg zeer eenvoudig te herkennen. In principe zou een diagnose zelfs enkel en alleen gemaakt kunnen worden op basis van het uitdrukkingsloze gezicht in combinatie met verminderde oogbewegingen. In de meeste gevallen wil de arts echter nog een aantal andere symptomen vaststellen alvorens hij definitief aangeeft om welke aandoening het precies gaat. In dit geval wordt er steevast gekeken naar bijvoorbeeld afwijkingen aan de tong of aan de kaak, maar ook naar eventuele slikproblemen of zelfs scheelkijken. Wanneer naast de standaard symptomen nog enkele extra symptomen doen denken in de richting van het Moebius syndroom zal de diagnose snel gesteld kunnen worden.

Behandeling Moebius syndroom

Het Moebius syndroom is een chronische ziekte en valt met andere woorden niet te genezen. De behandeling van de aandoening bestaat dan ook vooral in het corrigeren van de lichamelijke beperkingen. Zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald is het zo dat er verschillende vervormingen kunnen voorkomen aan onder andere het gezicht. Deze vervormingen kunnen grotendeels opgelost worden door gebruik te maken van plastische chirurgie. Ook het scheel kijken en de verschillende aandoeningen aan de ledematen kunnen nagenoeg volledig verholpen worden. Voor de ontwikkeling van de gezichtsmotoriek kan fysiotherapie dan weer de uitkomst bieden.

Voorkomen Moebius syndroom

Gelukkig is het Moebius syndroom een aandoening welke in onze landen niet zo vaak voorkomt. Jaarlijks krijgen (volgens de meest recente cijfers) zo’n 4 a 5 kinderen in Nederland met de aandoening te maken.

Jouw ervaring met het Moebius Syndroom.

Heb jij ervaring met het Moebius Syndroom? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over het Moebius Syndroom!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet