Dandy Walker syndroom

Het Dandy Walker syndroom is een afwijking aan de kleine hersenen en openbaart zich bij kinderen. Gevolgen en klachten van het Dandy Walker syndroom variëren sterk van nauwelijks tot ernstig.

Het Dandy Walker syndroom is een zeldzame aandoening aan de hersenen die jaarlijks bij zo’n 1 op de 20.000 kinderen wordt vastgesteld. Kort gezegd zouden we kunnen stellen dat de aandoening niets meer, maar ook niets minder is dan een afwijking in de kleine hersenen, en in de vochtholtes welke zich rondom de kleine hersenen bevinden. De aandoening kan op verschillende manieren ontstaan. In de meeste gevallen is de ziekte te wijten aan een verstoring in de aanleg van de kleine hersenen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ook erfelijke aanleg een mogelijke oorzaak voor de aandoening kan zijn.

Een vaak voorkomend probleem met het Dandy Walker syndroom is dat het lastig vastgesteld kan worden omdat een bepaald deel van de kinderen die met de aandoening te maken krijgen er helemaal geen hinder van ondervinden. Dit staat in schril contrast met andere gevallen waarin de baby of het kind er net ongelofelijk veel last van ondervindt. Omwille van deze reden dient een arts dan ook steeds geval per geval te bekijken, en is het absoluut belangrijk dat er op verschillende aandoeningen wordt getest. Pas wanneer men zeker is van de diagnose kan er gestart worden met de behandeling.

Symptomen Dandy Walker syndroom

Zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald kunnen de symptomen aanzienlijk verschillen van geval tot geval. Bij de ene baby zijn er zelfs helemaal geen symptomen zodat de diagnose nooit wordt gesteld. Bij andere baby’s is de aandoening dan weer maar al te duidelijk aanwezig. Er wordt bij deze aandoening een duidelijk onderscheid gemaakt tussen zogenaamde standaard syndromen en bijzondere syndromen. De standaard syndromen zijn onder andere het opduiken van een zogenaamd waterhoofd, problemen met de coördinatie en ogen, en slappe spieren. Na verloop van tijd kunnen deze slappe spieren er trouwens eveneens voor zorgen dat er sprake is van stijfheid.

Bijzondere syndromen zijn vaak aangeboren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afwijkingen aan hart, nieren, ogen en de huid. Gelukkig beperken deze afwijkingen zich tot slechts een zeer klein deeltje van de gevallen. Ademhalingsproblemen komen iets frequenter voor, maar eveneens niet voldoende om het tot de standaard syndromen te kunnen rekenen.

Behandeling Dandy Walker syndroom

Er is tot op de dag van vandaag nog geen behandeling gevonden voor het Dandy Walker syndroom. De behandeling die wordt gegeven bestaat er dan ook vooral in om de symptomen zoveel mogelijk te beperken, en indien mogelijk nagenoeg volledig te verhelpen. Kinderen die lijden aan een waterhoofd kunnen ook nood hebben aan een zogenaamde drain welke er voor zorgt dat het vocht kan aflopen. Het is bij kinderen die lijden aan de aandoening vooral belangrijk dat ze nodige begeleiding krijgen. Ook bijstand van een logopediste voor de taalontwikkeling is in de meeste gevallen aangewezen.

Jouw ervaring met het Dandy Walker Syndroom.

Heb jij ervaring met het Dandy Walker Syndroom? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over het Dandy Walker Syndroom!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet