Cubitaal tunnel syndroom

Het Cubitaal tunnel syndroom is een gevolg van een beknelling van de elleboogzenuw, waardoor er een constante tinteling of slaapgevoel in pink en ringvinger optreedt.

Het Cubitaal tunnel syndroom is in principe alles behalve een ernstige aandoening. De vaststelling van de aandoening gebeurt nadat de elleboogzenuw gekneld is geraakt in de zogenaamde Cubitaal tunnel. In zowat alle gevallen is een aanhoudende druk de oorzaak van de knelling. Dit verklaart eveneens waarom er een slapend gevoel ontstaat in bepaalde delen van de hand. In principe valt het Cubitaal tunnel syndroom eenvoudig te verhelpen door de arm en elleboog voldoende te ontlasten. Is dit niet het geval, dan kan een operatieve ingreep onvermijdelijk zijn.

Opmerkelijk is vooral dat mensen die met de aandoening te maken krijgen, ook na een behandeling of operatieve ingreep, vaak nog maanden last ondervinden. Vooral een verminderde kracht in de hand is een vaak terugkomend probleem die zelfs kan leiden tot het verhinderen van het uitvoeren van bepaalde werken of handelingen. Een chirurg die bijvoorbeeld met het syndroom te maken krijgt kan het vergeten om de eerstkomende tijd nog te opereren. Uiteindelijk trekken de klachten wel steevast weg en is een litteken aan de binnenzijde van de elleboog eigenlijk het enige wat u aan deze aandoening kunt overhouden.

Symtomen Cubitaal tunnel syndroom

De symptomen die gelinkt worden aan het Cubitaal tunnel syndroom zijn zeer eenvoudig te herkennen en situeren zich vooral in de hand. Mensen die te maken krijgen met de aandoening klagen dan ook steevast over een tintelend “slapend” gevoel rond de pink en de zijde van de ringvinger. Ook de buitenzijde van de hand is vaak gevoelig. Het is een vaak gemaakte vergissing dat het Cubitaal tunnel syndroom wordt vergeleken met een tenniselleboog. De werkelijkheid is echter dat het één niets met het ander te maken heeft. Wel is het zo dat het niet uit te sluiten valt dat beide aandoeningen tegelijkertijd voorkomen. In dit geval is een (vrij aanzienlijke) pijn in de elleboog mogelijk, iets wat bij enkel en alleen het Cubitaal tunnel syndroom eigenlijk niet of nauwelijks voorkomt.

Operatieve ingreep Cubitaal tunnel syndroom

In de meeste gevallen zal de behandelende arts er voor kiezen om aan te raden de elleboog (en arm in het algemeen) te ontlasten. Op deze manier is het mogelijk dat de aandoening als het ware uit zichzelf verdwijnt. Is dit niet het geval, dan kan een operatieve ingreep noodzakelijk zijn. Tijdens de operatieve ingreep wordt de (onder verdoving van de volledige arm) zogenaamde nervus ulnaris (beter bekend als de elleboogzenuw) vrijgemaakt en verplaatst of omgeleid. Dit is geen zware ingreep, maar het is wel zo dat de patiënt er nog enige tijd hinder van kan ondervinden.

Jouw ervaring met het Cubitaal Tunnel Syndroom.

Heb jij ervaring met het Cubitaal Tunnel Syndroom? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over het Cubitaal Tunnel Syndroom!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet