Chiari syndroom

Het Chiari syndroom is een leveraandoening die verschillende oorzaken kent. In drie kwart van de gevallen wordt de aandoening echter veroorzaakt door een trombose, maar ook compressie van de leverader kan aan de oorzaak liggen van het Chiari syndroom.

Omdat het toch vooral een trombose is die de aandoening kan veroorzaken worden er verschillende risicogroepen gemaakt waar zelfs zwangere vrouwen toe behoren. Verder hebben ook mensen die lijden aan tumoren, chronische ontstekingen en bloedstollingsstoornissen een vergrote kans om met het syndroom in aanraking te komen.

Het Chiari syndroom komt in onze landen eerder zelden voor. Onderzoeken hebben aangetoond dat slechts 1 op de 100.000 mensen ooit in hun leven met de aandoening te maken krijgt. Hebt u toch het vermoeden dat uw symptomen in de richting van deze aandoening wijzen, aarzel dan niet te lang, en neem zo snel mogelijk contact op met een dokter. De ziekte kan deels behandeld worden door het toedienen van medicijnen met een antitrombotische werking

Symptomen Chiari syndroom

In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden gaat het Chiari syndroom niet automatisch gepaard met pijn. Wanneer er sprake is van een langzame occlusie van de leverader is er in de meeste gevallen helemaal geen pijn te bespeuren. Bij de algemene omschrijving van de symptomen die gelinkt worden aan de aandoening is er echter wel sprake van een snel erger wordende buikpijn. Ook een vergroting van de lever en vochtophoping in de buik zijn symptomen die toegewezen kunnen worden aan deze zeldzame aandoening. De vaststelling van verhoogde leverenzymen zorgen er voor dat er duidelijkheid in de zaak wordt gebracht en vastgesteld kan worden dat het wel degelijk om het Chiari syndroom gaat, en niet om een andere aan de lever gerelateerde aandoening.

Het stellen van de diagnose Chiari syndroom

Het stellen van de diagnose zal in eerste instantie steevast gebeuren aan de hand van vaststellingen die gedaan worden naar aanleiding van bovenvernoemde symptomen. Vooral een combinatie van verschillende symptomen kan voor de arts reden genoeg zijn om het syndroom te vermoeden. Vervolgens zullen enkele gedetailleerde onderzoeken uitsluitsel moeten bieden. Een bloedtest alsook een echo van het zogenaamde abdomen zijn onderzoeken die in dit geval standaard uitgevoerd zullen worden. Indien de arts het nodig acht kan er eveneens gekozen worden voor een zogenaamde angiografie. Dit is echter niet altijd het geval. Wanneer het vermoeden bestaat dat het toch niet om het Chiari syndroom, maar om een andere leveraandoening zou gaan kan er worden voorgesteld om uitsluitsel te bieden door middel van een leverbiopt. Ook dit is zeker niet altijd noodzakelijk.

Jouw ervaring met het Chiari Syndroom.

Heb jij ervaring met het Chiari Syndroom? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over het Chiari Syndroom!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet