Carcinoid syndroom

Carcinoid syndroom is een bijzonder zeldzame vorm van kanker. Het Carcinoid syndroom kenmerkt zich door zogenaamde carcinoiden of tumoren die langzaam uit zichzelf verder groeien. In de meeste gevallen is het net die groei die er voor zorgt dat er klachten ontstaan waarna een patiënt beslist om naar de dokter te gaan. Helaas is het in de meeste gevallen dan eigenlijk al te laat, en is er reeds sprake van uitzaaiingen zodat er niet meer operatief kan worden ingegrepen.

De zogenaamde carcinoiden die kenmerkend zijn voor deze aandoening kunnen in principe overal in ons lichaam voorkomen. In de meeste gevallen bevinden ze zich echter in de dunne darm of de maag. Ook de blinde darm is een geliefkoosde plek voor de tumoren om te groeien. Onderzoek heeft aangetoond dat erfelijkheid bij het Carcinoid syndroom over het algemeen geen belangrijke rol speelt.

Het stellen van de diagnose Carcinoid syndroom

Allereerst zal de arts er voor het stellen van de diagnose voor kiezen om een verkennend gesprek te hebben met de patiënt. Aan de hand van de klachten kan de arts dan nagaan of er mogelijk sprake kan zijn van het Carcinoid syndroom. Is het vermoeden aanwezig, dan zal hij daarvoor bevestiging willen zoeken onder de vorm van een eenvoudig urineonderzoek. Deze kan meteen uitsluitsel bieden waarna kan gekeken worden welke verdere stappen er ondernomen dienen te worden. In zowat alle gevallen wordt er gelijktijdig met het urineonderzoek eveneens een bloedonderzoek gedaan.

Wanneer men met zekerheid kan stellen dat er sprake is van het Carcinoid syndroom is het belangrijk om de carcinoiden te lokaliseren en op die manier vast te kunnen stellen hoe groot ze zijn, en of er al dan niet sprake is van uitzaaiingen. Daarbij is het zo dat niet alle carcinoiden sporen nalaten in de urine of het bloed waardoor er hoe dan ook foto’s genomen zullen moeten worden. Eenmaal men een globaal beeld heeft gekregen van de plaats(en) waar zich de carcinoiden bevinden kan er voor gekozen worden om nog gedetailleerdere foto’s te maken. Ook het nemen van een stukje weefsel (een biopsie) is nooit uitgesloten.

Behandeling Carcinoid syndroom

Hoewel we het Carcinoid syndroom gerust een vorm van kanker mogen noemen is het zo dat chemotherapie bij deze vorm van kanker nagenoeg geen effect heeft. Er zijn wel andere medicijnen op de markt die er voor kunnen zorgen dat de klachten die door de tumoren worden veroorzaakt aangepakt kunnen worden. Helaas zorgen de medicijnen er niet voor dat de tumoren verdwijnen. Wanneer de arts vaststelt dat de carcinoiden operatief verwijderd kunnen worden zal een chirurgische ingreep onvermijdelijk zijn. Tijdens zo’n ingreep worden de carcinoiden weggesneden waardoor ze geen overlast meer kunnen veroorzaken en de kans op uitzaaiingen volledig wordt ingeperkt. Helaas is er in de meeste gevallen bij het Carcinoid syndroom reeds sprake van uitzaaiingen zodat een operatie veelal uitgesloten is. Een gepaste behandeling met medicijnen zal er in dit geval voor zorgen dat de klachten bij de kern worden aangepakt zodat patiënten nog een relatief normaal leven kunnen leiden.

Jouw ervaring met Carcinoid Syndroom.

Heb jij ervaring met Carcinoid Syndroom? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Carcinoid Syndroom!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet