Dit Is Wat Je Moet Weten Over SOA!

Iedereen kan een SOA oplopen. Per jaar zijn dit alleen in Nederland al 100.000 mensen die dat overkomt. SOA is de afkorting van Seksueel Overdraagbare Aandoening. Helaas verdwijnt een SOA nooit vanzelf.

Je loopt de kans op een SOA bij het hebben van onveilige seks met iemand die besmet is met een bepaalde SOA. SOA´s komen bij mannen en bij vrouwen ongeveer even vaak voor.

Er bestaan enkele SOA´s zonder duidelijke symptomen, zodat besmette mensen hier heel lang mee rond blijven lopen en zo meerdere mensen ongemerkt kunnen besmetten. Bij andere SOA´s zijn de symptomen juist erg duidelijk en soms zelfs zeer pijnlijk. Ze kunnen het seksleven van de besmette personen goed overhoop halen.

Risicofactoren Om Een SOA op te lopen

De risicofactoren bij het oplopen van een SOA zijn:

 • SOA´s worden meestal verspreidt omdat besmet bloed, sperma of vaginavocht in contact komt met een onbesmette sekspartner.
 • Sommige SOA´s (HIV en Hepatitis B en C) kunnen zich via bloed-bloed contact verspreiden, bijvoorbeeld via gebruikte (en daardoor besmette) naalden of via bloedtransfusie met besmet bloed.
 • Een zwangere vrouw kan met haar SOA haar kind besmetten tijdens de zwangerschap of geboorte.

SOA’s zijn niet besmettelijk via dagelijks contact zoals handen schudden, niezen, toiletbrillen en zwembaden.

SOA soorten

Er zijn veel verschillende soorten SOA´s. Sommige zijn veel voorkomend en andere zijn nauwelijks bekend:

Zeldzame SOA’s zijn: Syfilis, HIV, hepatitis B en C, schaamluis en T richomonas vaginalis.

Veelvoorkomende SOA’s zijn: Genitale wratten, chlamydia, genitale herpes, gonorroe (druiper) en urinebuisinfectie.

Veel Voorkomende Symptomen bij een SOA

De algemene symptomen van een SOA bij mannen zijn:

 • Afscheiding uit de penis
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Vaker moeten plassen dan normaal
 • Jeukerigheid, wondjes, knobbeltjes, pijnlijke zaadballen, steken en pijn in de schaamstreek

De algemene symptomen van een SOA bij vrouwen zijn:

 • Ongewone afscheiding van de vagina (dik, waterig, geurend of vlokkerig)
 • Jeuk, wondjes, of pijn in de schaamstreek
 • Vaker moeten plassen dan normaal
 • Pijn tijdens het vrijen

Er bestaan ook verschillende SOA´s zonder aanwijsbare symptomen. Deze SOA´s zoals bijvoorbeeld chlamydia kunnen ernstige lichamelijke schade (in dit geval onvruchtbaarheid) aanrichten als ze onbehandeld blijven. Dus als er een SOA opgelopen kan zijn, maar er is geen last van de bovengenoemde symptomen, is het toch verstandig om even langs de dokter of hulpverleningsinstantie voor een SOA test en een eventuele behandeling.

Voorkomen van SOA’s

De beste manier die bescherming biedt tegen SOA´s is geen seks. Maar dat is natuurlijk geen optie voor de meeste mensen. Monogamie, het hebben van slechts 1 (seks)partner, verkleind de kans op het oplopen van een SOA ook ontzettend. Zeker wanneer je daarbij ook nog eens veilig vrijt. Dan beperk je niet alleen de kans op een SOA, maar ook op een ongewenste zwangerschap). In dit geval wordt met veilige seks bedoeld het gebruik van een condoom tijdens het vrijen.

Tips voor veilige seks:

 • Gebruik altijd een condoom bij vaginale, orale of anale seks
 • Wen aan het aanbrengen van een condoom, zodat het geen big deal meer is
 • Gebruik condooms waarop staat dat ze als anticonceptiemiddel bedoeld zijn
 • Gebruik condooms met een veiligheidskeurmerk
 • Er bestaan vrouwencondooms. Sommige mensen vinden deze prettiger in het gebruik
 • Gebruik voor orale seks ook altijd bescherming (bijvoorbeeld condoom)
 • Gebruik voor anale seks een extra sterk condoom
 • Meld tijdig bij een nieuwe sekspartner dat je gebruik maakt van condooms. Het is belangrijk om dit onderwerp zo vroeg mogelijk tijdens het verleidingsspel aan te snijden. Het is gevaarlijk om het onderwerp pas tijdens het voorspel te bespreken, aangezien er een grote kans bestaat dat beide partners worden meegesleept in een roes en dan alsnog vergeten een condoom te gebruiken.
 • Zorg dat je altijd zelf je eigen condooms bij de hand hebt, zodat u niet afhankelijk bent van de condoomvoorraad van de partner.

SOA Behandeling

Blijkt de SOA test op een of meerdere test positief te zijn, ben je dus besmet met een SOA. Gelukkig zijn de meeste SOA’s te genezen. Meestal krijg je een antibioticakuur. Syfilis wordt behandeld met penicilline injecties. Schaamluis wordt behandeld met een speciale crème.

Sommige SOA’s zoals Genitale Wratten en Herpes Genitalis kom je nooit meer vanaf. De symptomen zijn meestal wel te behandelen, maar deze virussen blijven in je lichaam aanwezig en steken de kop op wanneer je immuunsysteem minder sterk is.

Onveilige seks is tijdens de behandelingsperiode en voor de blijvende SOA’s helemaal taboe. Tijdens deze periode kun je namelijk anderen ook besmetten. En dat is natuurlijk het laatste dat je wilt.

Test Jezelf!

In alle gevallen geldt dat wanneer u het niet vertrouwd, u het beste uw huisarts kunt raadplegen. Er zijn echter ook verschillende zelftesten op de markt. Met deze zogenoemde Thuistesters kunt u een hele boel onderzoeken snel en eenvoudig thuis uitvoeren.

Tips voor Optimale Veilige Seks

Kijk voor interessante en onthullende info over seks eens in onze bib. Daar vind je diverse e-booken en cursussen over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar de info over seks in de bib te gaan!

Wat Is Jouw Ervaring Met SOA?

Heb jij ervaring met SOA? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over SOA!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet