Obesitas

Obesitas, een ernstige vorm van overgewicht wordt nu al de ziekte van de eeuw genoemd. Maar deze ziekte komt alleen voor in de Westerse wereld en is het gevolg van de Westerse Levensstijl, waar al 28% van de vrouwen en 49% van de mannen aan lijdt.

Technologie en welvaart maken ons lui. We hoeven ons huis bijna niet meer te verlaten. Zelfs ons boodschappen doen wij over het internet. Je plaatst een bestelling voor je dagelijkse boodschappen en het wordt aan je deur gebracht. In de meeste gevallen kan je zelfs aan de deur met een draagbaar pin automaat betalen. Dus waarom zou je nog het huis moeten verlaten?

De zogenaamde welvaartsziekte. We eten, drinken en feesten, maar bewegen steeds minder. Ongezonde eet patronen en levensstijlen overheersen ons moderne wereldje. Obesitas is het gevolg. Ons lichaam gaat energievolle voedingsstoffen opslaan als vet. Er ontstaat een permanent overgewicht. Ruim 28% van de westerse vrouwen hebben last van overgewicht en bij de mannen is dit percentage al ruim 49%. Het wordt ook wel de ziekte van de eeuw genoemd.

Oorzaken obesitas

Obesitas is niet het gevolg van enkel overmatig eten. Wanneer je iemand met overgewicht ziet, denk je in eerste instantie, dat persoon eet vast heel veel. Maar er zijn nog meer bepalende factoren.

Uiteraard begint het bij overmatig eten en gebruik van alcohol. We leven in een tijd, dat we overheerst worden door luiheid. We pakken te snel een frietje of een magnetron maaltijd. Deze maaltijden bevatten veel koolhydraten en vetten. Langzaam werkende koolhydraten worden dan ook heel langzaam afgebroken in het lichaam. Zonder regelmatige lichaamsbeweging, worden de onafgebroken stoffen omgezet in vet en vetweefsel.

Zo komen we bij de tweede factor bij het ontstaan van obesitas. Te weinig lichaamsbeweging. Een volwassen persoon heeft minimaal 30 minuten lichaamsbeweging per dag nodig om de stofwisseling op gang te kunnen brengen. Zo kan je al energie verbruiken door de trap te nemen in plaats van de lift. Of gewoon wat vaker de fiets te pakken in plaats van je auto. Het lijkt zo eenvoudig, en toch doen we het niet. Voor sommige onder ons is het niet zo eenvoudig. Een beetje fietsen, is niet genoeg. Voor ieder persoon is het genetisch bepaald, in hoeverre hij verzwaart bij een x aantal voedingsstoffen.

Dus genetisch aanleg is een ander factor, dat erg bepalend is of iemand obesitas krijgt of niet. Voor de een is een broodje hamburger al moeilijk af te breken en zet het lichaam alles om in vet weefsel. Terwijl een ander niets anders doet als snoepen en toch geen gram aankomt. De stofwisseling werkt bij iedereen anders. Je moet jezelf nooit vergelijken met iemand anders. Genetisch aanleg kan vastgesteld worden door een arts. Zo kan je gericht bezig zijn met je eet- en beweegpatronen.

Tenslotte kan overgewicht het gevolg zijn van gezondheidsproblemen en het gebruik van medicijnen. Wanneer de schildklier niet juist werkt, kan overgewicht ontstaan. Hier kan een persoon zelf niets aan veranderen. Met de juiste medicijnen wordt er getracht om de schildklier weer aan het werk te krijgen. Veel medicijnen voor bijvoorbeeld diabetes behandeling, IVF behandeling of kankerbestrijding veroorzaken ook overgewicht.

Gevolgen van Obesitas

De gevolgen van overgewicht zijn ernstig. Ze kunnen een persoon fataal worden. Overgewicht, dus vetophoping in het lichaam zorgt voor vele complicaties.

Ten eerste wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline, wat voor een juiste glucosewaarde in het bloed zorgt. Wanneer de glucose waarden stabiel hoog worden, ontstaat er diabetes. Door af te vallen zal het lichaam steeds meer open staan voor insuline. Het gevolg van zware diabetes is, dat het uiteindelijk alle organen gaat aantasten. Beginnend bij de lever.

Cholesterol zorgt ervoor, dat er vet ontstaat in de bloedvaten. Ze gaan langzamerhand dichtslippen. Het is bekend, dat mensen met overgewicht vaker last hebben van een hoger bloeddruk en hierdoor ook een groter kans hebben op hart- en vaatziekten. Obesitas patiënten hebben op jonger leeftijd hartklachten en een verhoogd risico op hartaanvallen en hersenbloedingen.

Zwaarlijvigheid gaat vaak gepaard met ademhalingsproblemen. De longen krijgen het zwaar om voor genoeg lucht te zorgen voor het hele lichaam. Astma kan een gevolg hiervan zijn. Een ander probleem door adem te kort komt s ‘nachts voor. Zogenaamde slaapapneu. De ademhaling stopt meer dan 10 seconde tijdens het slapen. Snurk verschijnselen, extreme vermoeidheid en hoofdpijn is hier het gevolg weer van.

Oplossing tegen Obesitas

Het beste zou zijn om in te grijpen voor het zover is. Met een paar kilo overgewicht ben je nog geen obesitas patiënt. Maar het is wel een teken, dat je moet oppassen. Verander je levensstijl op tijd. Eet gezonde maaltijden en zeker niet te veel, beweeg voldoende en neem gezonde tussendoortjes. Uiteraard moet je jezelf niet alles verbieden. Iets lekkers tussendoor of af en toe een luie dag moet kunnen en kan zeker geen kwaad. Lukt het niet om zelf af te vallen of heb je het idee dat je aanleg kunt hebben voor obesitas, raadpleeg je arts. Zij kunnen de signalen eerder opvangen en het probleem aanpakken. Trek je zelf vooral niet terug in je schild. Obesitas kan genetisch bepaald zijn of juist een teken zijn van een gezondheidsprobleem. In de meeste gevallen valt het mee en is het probleem op te lossen met medicatie en wat beweging.

Wat Is Jouw Ervaring Met Obesitas?

Heb jij ervaring met Obesitas? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Obesitas!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet