Lactose Intolerantie

70% van de mensen heeft een Lactose Intolerantie. Lactose Intolerantie betekent dat je geen lactose kunt verteren. Lactose is de melksuiker uit melk die je binnen krijgt bij het eten en drinken van zuivelproducten.

Dit artikel over Lactose Intolerantie behandeld:

Lactose Intolerantie is een gebrek aan Lactase!
Problemen als gevolg van Lactose Intolerantie
Lactose Intolerantie over de wereld
Lactose Intolerantie Test
Lactose Intolerantie Behandelen
Lactose Intolerantie en Voeding
Meer informatie over Lactose Vrije Voeding!

Zuivel wordt nog steeds gepropageerd, al zijn de bekende slogans “Melk is goed voor elk!” en “Melk de witte motor!” verboden door de Reclame Code Commissie. Dit verbod heeft alles te maken met het feit dat melk helemaal niet zo goed is voor iedereen. Het hoge percentage mensen met Lactose Intolerantie is daar mede debet aan, maar ook het verhaal dat melk veel calcium bevat dat goed is voor sterke botten.

Het eerste is waar. Melk bevat relatief veel calcium. Maar het tweede klopt niet. Van calcium uit melk krijg je geen sterke botten. Dat komt omdat de calcium uit melk slecht opneembaar is. Dit mede door het gebrek aan magnesium.

Lactose Intolerantie is een gebrek aan Lactase!

Lactose Intolerantie wordt ook wel vaak Koemelkallergie genoemd. Hier wordt dus hetzelfde mee bedoeld. Het niet of moeilijk kunnen verteren van lactose. Voor de vertering van lactose is het enzym lactase verantwoordelijk. Zonder bewerking van lactose door het lactase enzym kan lactose de darmwand niet passeren.

Lactase komt van nature voor in de darmen van een baby. Baby’s hebben dan ook bijna nooit een lactose intolerantie. Lactose Intolerantie komt pas na een paar jaar omdat het enzym lactase in de darmen afneemt, of zelfs helemaal verdwijnt.

In de natuur is melk noodzakelijk voor het jonge zoogdier. Maar op een gegeven moment is het groot genoeg om over te gaan op de voeding van die soort. Op dat moment verdwijnt ook het enzym lactase.

Mensen behoren feitelijk ook tot de zoogdieren. Tussen het derde en zesde levensjaar verdwijnt bij de mensen ook het enzym lactase. Wanneer je daarna nog melk of melkproducten eet of drinkt, heb je dus een probleem bij de vertering. Wanneer dit verteringsprobleem tot zichtbare problemen leidt, spreken we van Lactose Intolerantie.

Problemen als gevolg van Lactose Intolerantie

Doordat het melksuiker bij gebrek aan lactose niet door de darmwand kan worden opgenomen, hopen de onverteerde suikers zich op in de darmen. De darmbacteriën gaan nu de lactose omzetten. Maar dat is niet de juiste manier van omzetten, met verschillende klachten tot gevolg.

Klachten die veroorzaakt kunnen worden door Lactose Intolerantie zijn:

  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Darmkrampen
  • Diarree

De diarree ontstaat doordat in het laatste stuk van de darmen, het colon, het water niet meer kan worden gereabsorbeerd als gevolg van de lactose. In extreme situaties kan deze diarree uitdroging tot gevolg hebben.

Lactose Intolerantie over de wereld

Het percentage mensen met Lactose Intolerantie is niet overal gelijk en verschilt tussen landen en werelddelen. Algemeen kun je stellen dat daar waar de zon meer schijnt, er meer mensen last van Lactose Intolerantie hebben. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat deze mensen hun vitamine D behoefte vooral uit de zon halen.

In gebieden met minder zonuren, het Noordelijkere deel van de wereld, moeten de mensen meer vitamine D uit voeding halen. Aangezien melk een bron van vitamine D is, neemt men aan dat men zich evolutionair enigszins heeft aangepast in deze gebieden met minder zonuren.

Uitzondering hierop zijn de gebieden waar men de vitamine D vooral uit vis opneemt. Ook in die gebieden is de Lactose Intolerantie groot. En hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe groter het percentage mensen met Lactose Intolerantie.

Lactose Intolerantie Test

Lactose Intolerantie kan op een aantal manieren worden vastgesteld. Dit doormiddel van een ademtest of door een bloedtest. In beide gevallen mag je 12 uur voor het onderzoek niet eten. Bij het onderzoek krijg je 50 gram lactose opgelost in water te drinken.

De bloedtest geeft al na een halfuur een resultaat. Wanneer je lactose kunt verteren, zullen de bloedsuikerwaarden in je bloed stijgen. Kun je geen lactose verteren door gebrek aan lactase, dan zal er geen verandering in de bloedsuikerwaarden te zien zijn.

Bij de ademtest moet je 3 uur wachten. Bij deze test wordt niet gekeken naar de opname van lactose, maar juist naar de afvalstoffen die geproduceerd worden bij gebrek aan lactase. De darmbacteriën zetten de lactose om, waarbij waterstof ontstaat. Dit waterstof is na 3 uur in je adem te meten.

Beide testen sluiten overigens Lactose Intolerantie nog steeds niet volledig uit. Bij een beperkte aanwezigheid van lactase kan er nog steeds een deel van de lactose niet worden opgenomen met alle gevolgen van dien.

Lactose Intolerantie Behandelen

Het is gebleken dat een aantal homeopathische middelen Lactose Intolerantie kunnen verminderen. En ook kan gebruik gemaakt worden van een supplement met het lactase enzym. Het verdient echter de voorkeur om lactose te vermijden.

Lactose Intolerantie en Voeding

Lactose zit vooral in het waterige gedeelte van melk. Het zit niet in het melkvet. Producten die relatief veel lactose bevatten zijn dan ook de vochtige melkproducten. En halfvolle en magere producten bevatten naar verhouding nog meer lactose omdat enerzijds het vet er uit is gehaald en anderzijds aan deze producten vaak extra lactose wordt toegevoegd om ze te zoeten.

Het is bekend dat levensmiddelen met een hoog lactose gehalte de groei van Candida in de darmen stimuleren, waardoor de balans tussen de darmbacteriën wordt verstoord.

Magere zuivelproducten staan dus niet gelijk aan gezond!

Meer informatie over Lactose Vrije Voeding!

Lactose Vrije Voeding is niet zo moeilijk, als je maar weet wat je moet doen. Het e-book “Zuivelvrij” biedt je de ideale handleiding. Daarnaast geeft het een schat aan waardevolle informatie over alle andere nadelen van zuivel, maar vooral ook de voordelen van het achterwege laten van zuivel en zuivelproducten.
In dit boek ‘Zuivelvrij’ ontdek je alles over lactosevrij eten én smaakvolle zuivelvervangers.

Voor wie is Zuivelvrij?
Dit boek is speciaal gericht op gezonde mensen, die meer willen weten over de keuze van een zuivelvrij leven, zonder een allergie hiervoor te hebben.

Klik hier voor meer informatie over het e-book Zuivelvrij!

Andere interessante uitgaven over Lactose Intolerantie en voeding vind je de bibliotheek op deze site.

Wat Is Jouw Ervaring Met Lactose Intolerantie?

Heb jij ervaring met Lactose Intolerantie? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Lactose Intolerantie!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet