Gezonde levensstijl kan Diabetes voorkomen!

Sinds 1990 is het percentage diabetespatiënten verdubbeld en onder de ouderen zelfs verdrievoudigd. Mensen met overgewicht lopen ongeveer 6 keer zo veel risico op diabetes. Onder de mensen met een overgewicht bedraagt het percentage diabetespatiënten ruim 12 procent tegen iets meer dan 2 procent bij mensen met een gezond gewicht.

Diabetes komt in westerse landen voor bij 4% van de bevolking boven de 20 jaar. Meer dan de helft van de diabetespatiënten is ouder dan 64 jaar. Door de toegenomen welvaart en de vergrijzing stijgt het aantal ouderen met diabetes gestaag.

Diabetes is een chronische ziekte met een grote impact op het dagelijks leven en de levensverwachting van de patiënt.

Dit artikel over Diabetes behandeld:

Wat is Diabetes
Tekort aan insuline
Twee types Diabetes
Diabetes Symptomen
Complicaties bij Diabetes
Behandeling van Diabetes
Aanpassing Voeding
Insuline Injecties
Sporten
Nieuwe Benadering Aanpak Diabetes
Cursus 40 dagen zonder Suiker
Jouw ervaring met Diabetes?

Wat is Diabetes

Diabetespatiënten hebben last van een verstoord bloedsuikergehalte. Het glucosegehalte in het bloed (bloedsuiker) moet constant blijven, want een constante glucosespiegel is noodzakelijk voor een optimale werking van onder andere de hersenen. Door een goed evenwicht tussen opslag en afgifte van glucose, bereik je een constante glucosespiegel. Als het bloed te veel glucose bevat, zorgt insuline ervoor dat glucose opgeslagen wordt in organen, zoals spieren, lever en nieren.

Suikers uit een maaltijd worden via de darm opgenomen, ze zorgen dus voor een tijdelijke toename van glucose in het bloed. Direct na een maaltijd stijgt de insulineproductie in de ‘Eilandjes van Langerhans’ in de alvleesklier, waardoor de opname van glucose door spieren en vetweefsel gestimuleerd wordt.

Het hormoon glucagon is de tegenhanger van insuline. Als de bloedsuikerspiegel daalt, bijvoorbeeld na lang niets te eten, zorgt glucagon ervoor dat glucose wordt vrijgemaakt. Er bestaat een nauwkeurig geregeld evenwicht tussen insuline en glucagon en samen zorgen deze hormonen ervoor dat de bloedsuikerspiegel constant is en niet te hoog of te laag wordt.

Tekort aan insuline

Diabetespatiënten hebben een relatief of absoluut tekort aan insuline. Dat kan uiteenlopende oorzaken hebben:

 • de Eilandjes van Langerhans kunnen verwoest zijn;
 • hormonen (zoals groeihormoon en stresshormoon) kunnen de werking van insuline verminderen;
 • cellen kunnen ongevoelig zijn voor insuline.

Ongevoeligheid van cellen voor insuline is een stoornis die met name bij overgewicht optreedt. Insuline moet binden aan bepaalde eiwitten in de cel. Maar bij overgewicht neemt precies de hoeveelheid van die eiwitten in de cellen af.

Gevolg: de insulineproductie neemt toe, maar de stof kan zijn werk niet doen doordat de cellen er ongevoelig voor zijn. Hierdoor stijgt de insulineproductie nog meer. Deze neerwaartse spiraal heeft uiteindelijk tot gevolg dat de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier uitgeput raken en niet meer in staat zijn insuline te produceren.

Twee types Diabetes

Er bestaan twee types diabetes. Patiënten met Diabetes type 1 produceren te weinig of geen insuline en zijn daarom afhankelijk van via medicijnen toegediende insuline. diabetes Type 1 komt met name voor bij jongeren. Waardoor de diabetes type 1 veroorzaakt wordt, weten we niet. Mogelijk ligt een infectie aan de basis (zoals mazelen, bof en vooral Coxsackie-B-infecties). Gedurende de rest van hun leven zijn diabetische kinderen afhankelijk van insulinespuiten en een strikt dieet.

Diabetes type 2 is een aandoening die met name ouderen en mensen met overgewicht treft en is deels erfelijk bepaald. Maar ook levensstijl blijkt hier een grote rol te spelen. Bij diabetes type 2 wordt er weliswaar voldoende insuline geproduceerd, maar zijn de cellen ongevoelig voor insuline. Patiënten met diabetes type 2 hebben baat bij een streng dieet en inspanningstherapie.

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes type 2. Bij zwangerschapsdiabetes neemt de gevoeligheid van de cellen voor insuline af tijdens de zwangerschap. Na de bevalling zal zwangerschapsdiabetes in de regel verdwijnen. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben wel een groot risico om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Diabetes Symptomen

De symptomen van diabetes verschillen naargelang het type. In de regel worden klachten veroorzaakt door een tekort of teveel aan glucose in het bloed. Een tekort aan glucose in het bloed leidt tot duizeligheid en bewustzijnsdaling en leidt ertoe dat mensen veel moeten plassen. Een te hoge bloedsuikerspiegel gaat gepaard met hoofdpijn, slecht zicht, dorst en uitscheiding van glucose in de urine (zoetruikende urine). Om de diagnose diabetes te stellen volstaat het om een nuchtere bloedglucosewaarde te bepalen.

Complicaties bij Diabetes

Naarmate mensen langer met diabetes leven, kunnen allerlei complicaties optreden. Slechtziendheid en zelfs blindheid zijn de meest voorkomende complicaties. Patiënten met diabetes hebben ook een grotere kans op hart- en vaatziekten. De doorbloeding in de benen kan onvoldoende zijn, waardoor wonden slecht helen en er herhaaldelijk infecties kunnen optreden. Ook het zenuwstelsel wordt aangetast, waardoor het gevoel in voeten en benen afneemt.

Behandeling van Diabetes

Diabetes is een chronische ziekte, de behandeling is hoofdzakelijk gericht op het voorkomen van complicaties op langere termijn. En dat kan door een normale bloedsuikerspiegel te behouden. Er bestaan drie manieren om de bloedsuikerspiegel bij diabetes onder controle te houden.

Aanpassing Voeding

In de eerste plaats speelt de voeding een belangrijke rol. Toch hanteert de reguliere benadering geen specifiek diabetesdieet. De huidige visie is dat patiënten met diabetes type 1 normaal kunnen blijven eten, zoals alle anderen. Dit betekent een voeding waarin 50-55% van de caloriebehoefte door koolhydraten wordt gedekt, 25-30% door vetten, en 15% door eiwitten. Van de vetten moet ten minste de helft onverzadigd (in vis en plantaardige oliën) zijn. Suiker mag, speciale producten en zoetstoffen zijn niet noodzakelijk. Het kan echter geen kwaad het gebruik van suiker te beperken.

Patiënten met diabetes type 2 die lijden aan overgewicht, moeten absoluut vermageren. Een suiker- en vetarm dieet is hierbij aan te raden. Bij diabetespatiënten is een constante toevoer van koolhydraten belangrijk. Behalve de drie hoofdmaaltijden, hebben zij ook tussenmaaltijden nodig.


Op suikerverslaving.eu vind je informatie over suikerverslaving. Wat doet suiker met je lichaam? Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en wat zijn gezonde suikervervangers.


Insuline Injecties

Naast een aangepaste voeding, moet bij patiënten met diabetes type 1 via injecties insuline toegediend worden. Ook patiënten met type 2 hebben baat bij medicijnen die de insulinesecretie stimuleren of bij toediening van insuline zelf. Na injectie van insuline in de huid wordt na 1 à 2 uur de piekwaarde bereikt, terwijl na 6 tot 8 uur de bloedspiegel weer nagenoeg normaal is. Om het aantal injecties per dag te beperken zijn er insulinepreparaten beschikbaar die vertraagd insuline afgeven aan het bloed. Veel patiënten passen een schema toe waarbij een mengsel van snel en verlengd werkende insuline wordt toegediend.

Sporten

Ten derde vormt lichamelijke inspanning een belangrijk onderdeel in een geslaagd diabetesbeleid. Spierarbeid verhoogt de insulinegevoeligheid van de cellen en verlaagt dus de insulinebehoefte. Bij meer inspanning moet dus ofwel minder insuline worden gegeven ofwel meer worden gegeten. Zeer regelmatige lichamelijke activiteit in de vorm van duursporten (fietsen, rennen, wandelen) leidt tot een blijvende vermindering van de insulinebehoefte en vormt dus een goede methode om de complicaties van diabetes in de hand te houden.

Er bestaat geen medicijn tegen diabetes, dus voorkomen is beter dan genezen. Gezond eten en regelmatig sporten zijn belangrijke factoren die overgewicht en vervolgens diabetes kunnen voorkomen

Nieuwe Benadering Aanpak Diabetes

Een opkomende benadering van de behandeling van diabetes is toch een drastische verandering van het voedingspatroon. Achterliggende gedachte is dat door de bovenmatige consumptie van koolhydraten en suikers de alvleesklier en eilandjes van Langerhans worden overbelast en de insulineproductie de aanvoer van het teveel aan suikers niet meer bij kan houden. Door nu het voedingspatroon aan te passen en koolhydraten en suikers voor het overgrote deel te schrappen, krijgt het lichaam weer rust en kan (deels) herstellen. De resultaten zijn zeer veelbelovend. Door een aangepaste voedingspatroon blijken diverse diabetespatiënten type 2 zelfs hun medicijnen te kunnen laten staan.

Cursus 40 dagen zonder Suiker

En dat een voedingspatroon vrij van suiker ook een feest is ontdek je in de Cursus 40 dagen zonder Suiker:

 • In 40 dagen leer je alles over de risico’s van suiker en de voordelen van leven zonder suiker. Het 40 dagen programma is heel compleet;
 • In 40 dagen leer je alles over de risico’s van suiker en de voordelen van leven zonder suiker;
 • Je ontvangt een suikervrij boodschappenlijstje om direct de juiste spullen in huis te halen;
 • Elke week ontvang je van ons 2 x een e-mail met motiverende tips en adviezen;
 • Je krijgt toegang tot de speciale 40 dagen zonder suiker cursus website;
 • 2 x per week staat er een nieuw programma onderdeel voor je klaar;
 • Je ontvangt bij elk cursusdeel recepten, opdrachten en praktische tips;
 • Voor persoonlijke ondersteuning en vragen kun je altijd per e-mail contact opnemen;
 • Na 40 dagen ben je een expert op het gebied van suikervrij eten en ben je in staat zelfstandig het eetpatroon door te zetten!

Meer informatie over de Cursus 40 dagen zonder Suiker vind je door hier te klikken!

Jouw ervaring met Diabetes?

Heb jij ervaring met Diabetes? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek het nummer 1 geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Diabetes!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet