Buikgriep

Buikgriep is geen variant van de gewone griep, maar een ziekte op zich. De medische term voor buikgriep is Gastro-Enteritis. Buikgriep gaat vaak gepaard met diarree, overgeven, buikkrampen en soms ook koorts. Buikgriep is erg besmettelijk, maar toch kun je een aantal dingen doen om het te voorkomen of er snel weer af te zijn.

Buikgriep is een ontsteking van de slijmvliezen van je maag, je dunne darm of je dikke darm. Dit kan veroorzaakt worden door een virus en is dan zeer besmettelijk. Het heeft echter niets met gewone griep (influenza) te maken, dat door heel andere virussen veroorzaakt wordt.

Normaliter is buikgriep vervelend, maar niet gevaarlijk. Wel is het erg besmettelijk. In combinatie met een slechte gezondheid en andere kwalen kan buikgriep wel gevaarlijk worden.

Dit artikel over Buikgriep behandeld:

 • Vocht tekort door Buikgriep
 • Buikgriep Symptomen
 • Buikgriep is besmettelijk
 • Wat te doen bij Buikgriep
 • Hoe kun je Buikgriep voorkomen?!
 • Oorzaken van Buikgriep
 1. Norovirus
 2. Rotavirus
 3. Astrovirus
 4. Adenovirus

 

Vocht tekort door Buikgriep

Een van de belangrijkste gevolgen van buikgriep is het ontstaan van vocht tekort. Doordat de slijmvliezen in de darmen zijn aangetast, vindt er een verminderde opname van vocht uit je eten en drinken plaats. Gevolg hiervan is de dunne waterige ontlasting, ofwel diarree. Een ander gevolg is dehydratatie, ofwel een vocht te kort in het lichaam dat uitdroging tot gevolg kan hebben.

Door de verminderde (vocht)opname kan ook een tekort aan mineralen ontstaan. Deze zouten worden ook wel elektrolyten genoemd en spelen een belangrijke rol in de vochthuishouding.

Het is bij buikgriep dus zeer belangrijk om goed te blijven drinken om daarmee dehydratatie te voorkomen. Dit vocht tekort is juist vaak de oorzaak van de complicaties van buikgriep, wanneer er complicaties bij buikgriep ontstaan.

Vooral oudere mensen en kleine kinderen lopen het meeste gevaar op een vocht tekort, omdat zij vaak minder drinken dan nodig is bij buikgriep. Ouderen hebben vaak al een verstoorde vochtbalans doordat ze over het algemeen al minder eten en drinken.

Wanneer er een behoorlijke dehydratatie is opgetreden kan het nodig zijn om de tekorten middels een infuus weer aan te vullen. Vocht en elektrolyten worden dan rechtstreeks in de bloedbaan gebracht. Uiteraard gebeurt dit in een ziekenhuis en kun je dat niet zelf doen.

Buikgriep Symptomen

Buikgriepsymptomen zijn duidelijke symptomen, zodat buikgriep meestal goed te diagnosticeren valt. In geval van twijfel kan er laboratoriumonderzoek gedaan worden van ontlasting, maar meestal is dat niet nodig omdat de symptomen duidelijk zijn. Bekende symptomen van buikgriep zijn:

 • Buikpijn tot buikkramp
 • Braken / overgeven
 • Diarree (waterige ontlasting)
 • Misselijkheid en verminderde eetlust

In ernstige buikgriep gevallen kunnen ook de onderstaande symptomen gesignaleerd worden:

 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn

Deze laatste zie je ook vaak bij de gewone griep, maar hebben dus een andere oorzaak.

Wanneer men last heeft van slijm of bloed in de ontlasting is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Deze klachten kunnen mee vallen en bijvoorbeeld veroorzaakt worden kunnen aambeien, maar ook ernstigere oorzaken kennen.

Buikgriep is besmettelijk!

Om je een indruk te geven van de besmettelijkheid: De wereldbevolking telt momenteel zo’n 8 miljard mensen. Het aantal buikgriepgevallen wordt jaarlijks op 3 tot wel 5 miljard geschat. Grote kans dus dat jij ook wel eens buikgriep hebt gehad. In Nederland hebben jaarlijks tussen de 4 en 5 miljoen mensen last van buikgriep.

Normaliter is buikgriep vervelend, maar niet gevaarlijk. In combinatie met een slechte gezondheid en andere kwalen kan buikgriep wel gevaarlijk worden. Jaarlijks sterven wereldwijd zo’n 10 miljoen mensen aan de gevolgen van buikgriep.

Wat te doen bij Buikgriep?!

Buikgriep als gevolg van een virus dat een ontsteking van je slijmvliezen in je maag, dunne darm of dikke darm veroorzaakt hoeven meestal niet behandeld te worden met medicijnen. Wanneer je ingewanden rust krijgen en dus geen voedsel hoeven te verteren, kunnen ze herstellen.

Wat je zelf wel kunt en eigenlijk moet doen, wanneer je buikgriep hebt, is goed blijven drinken. En als je je niet te beroerd voelt, kun je wellicht ook wel fruit eten. Fruit is namelijk zeer vochthoudend.

Natuurlijk kun je ook verse fruitsappen of smoothies drinken. Deze bevatten naast veel vocht ook nog eens zeer goed opneembare vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn ze niet belastend voor je maag en darmen, zodat deze zich op herstel kan blijven richten.

Verder moet je bij buikgriep extra goed je hygiëne in acht nemen, waardoor je voorkomt dat je anderen besmet.

 • Dus extra goed je handen wassen na het toiletbezoek.
 • Wat vaker het toilet reinigen met chloor
 • Dagelijks de handdoeken wassen (beter nog is papieren handdoeken te gebruiken)
 • Geen eten voor anderen bereiden
 • Besmette kleding en beddengoed op hoge temperatuur (90 graden) wassen

Hoe kun je Buikgriep voorkomen?!

Niet iedereen die in contact komt met een buikgriepveroorzakend virus wordt ook daadwerkelijk ziek. Wanneer je immuunsysteem sterk genoeg is, kan het de ziekteverwekker aanpakken en vernietigen. Om buikgriep te voorkomen is een van de dingen die je kunt doen je immuunsysteem versterken door je vitaliteit te verbeteren. Met andere woorden je gezondheid op een zo hoog mogelijk peil brengen en houden met gezonde voeding, voldoende bewegen, stress vermijden, voldoende slapen, etc.

Verder kun je kans op buikgriep verkleinen door goede hygiëne in acht te nemen. Vooral bij het toiletbezoek, want het toilet is de uitvalsbasis van de griepvirussen.

Oorzaken van Buikgriep

Wanneer in één keer meerdere mensen last van buikgriep hebben, is de veroorzaker van de buikgriep meestal een virus. Verspreiding van zo’n virus wordt veroorzaakt door onvoldoende hygiëne

De virussen die verantwoordelijk kunnen zijn voor buikgriep zijn het:

Norovirus

Het Norovirus is het virus dat in de meeste gevallen de veroorzaker van buikgriep is. Het Norovirus veroorzaakt namelijk ruim de helft van alle buikgriep gevallen en komt het meest voor bij grote kinderen en volwassenen. Je loopt het hele jaar door kans op dit virus.

Van het Norovirus kun je goed ziek zijn en dat varieert van 1 tot 5 dagen. Bij dit virus kun je zowel moeten overgeven als last van diarree hebben. Het eerst komt het meest bij kinderen voor en het laatste bij volwassen. Een combinatie van beide komt ook vaak voor. Ook klachten als koorts, spierpijn en hoofdpijn worden door dit Norovirus veroorzaakt.

De incubatietijd van het Norovirus varieert van een halve dag tot een dag of twee. Het is een zeer besmettelijk virus en komt vaak voor op plekken waar veel mensen samen komen of zijn, zoals scholen, ziekenhuizen, gevangenissen en verpleeghuizen.

Een mogelijke bron van het Norovirus zijn oesters en mosselen. Het Norovirus wordt vernietigd door verhitting. Je loopt dus alleen het risico wanneer je deze producten rauw eet.

Rotavirus

Het Rotavirus komt het meest voor bij kleine kinderen. Het heeft een incubatietijd van 1 tot 3 dagen en kan ernstige diarree en uitdroging tot gevolg hebben.

Het Rotavirus komt in ons klimaat vooral voor in de wintermaanden. Het is een hardnekkig virus dat bestand is tegen de meeste ontsmettingsmiddelen. Chloor vernietigd het Rotavirus wel.

Astrovirus

Het Astrovirus maakt vooral slachtoffers onder baby’s en jonge kinderen. Maar ook andere leeftijdsgroepen kunnen geplaagd worden door het Astrovirus. Het Astrovirus is vooral in de winterperiode actief en kent een incubatietijd van 3 tot 4 dagen.

Het Astrovirus heeft over het algemeen niet zo’n heftige buikgriep tot gevolg.

Adenovirus

Het Adenovirus kan een langdurige diarree veroorzaken tot wel 2 weken. Voor kleine kinderen onder de 2 jaar worden geplaagd door dit virus. De incubatietijd van het Adenovirus is 3 tot 10 dagen. Het Adenovirus komt het hele jaar door voor. Wel zie je juist bij dit virus een piek in de zomermaanden.

Het vervelende van het Adenovirus is dat het nog maanden nadat je ziek bent geweest aanwezig is en je dus nog steeds een bron van verspreiding kan zijn. Daarnaast is dit virus erg sterk en kan het ook buiten het lichaam geruime tijd overleven.

Wat Is Jouw Ervaring Met Buikgriep?

Heb jij ervaring met Buikgriep? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Buikgriep!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet