Dit Is Wat Je Moet Weten Over Bloeddruk!

Een goede bloeddruk is van levensbelang. Zonder het vaak te weten heb jij zelf invloed op je bloeddruk. Wat jij doet, eet, drinkt, denkt, beweegt, etc., of misschien juist laat, kan allemaal van invloed zijn op je bloeddruk. Al deze zaken kunnen een te hoge bloeddruk of juist te lage bloeddruk veroorzaken. In dit artikel ontdek je meer over jouw invloed op jouw bloeddruk!

Dit artikel over Bloeddruk behandeld:

  • Bloeddruk
  • Normale Bloeddruk
  • Hoge Bloeddruk
  • Lage bloeddruk
  • Bloeddruk Meten
  • Bloeddruk waarden
  • Bloeddrukverlagers
  • Bloeddruk Zelf Beïnvloeden!
  • Meer informatie over Bloeddruk!

Bloeddruk

Wat is bloeddruk: Het hart verpompt het bloed door je lichaam. Door het pompen van het hart wordt druk opgebouwd, omdat het bloed weerstand ondervindt wanneer het door de bloedvaten wordt geperst. De bloeddruk is dus de kracht waarmee het tegen de bloedvaatwanden wordt aangedrukt.

Het hart verpompt het bloed door samen te persen en het bloed in de hartkamers de slagaderen in te persen, waarna het bloed zich via verschillende aders en adertjes door het lichaam verplaatst. Na dit samentrekken van het hart, komt het hart in rust en ontspant zich. De hartkamers open zich weer, waardoor het bloed uit de aders in de hartkamer kan stromen om bij de volgende samentrekking weer verpompt te worden.

De druk die ontstaat tijdens de persslag van het hart, wordt bovendruk of systolische druk genoemd. We spreken van een normale bloeddruk wanneer de bovendruk tussen de 100 en 140 ligt.

De druk tijdens de rustperiode wordt onderdruk of diastolische druk genoemd. De onderdruk is normaal wanneer deze tussen de 60 en 80 ligt.

Normale Bloeddruk

Een normale bloeddruk (hoog en laag) schommelt tussen bepaalde waarden en is nooit een vaste waarde. Hierop zijn factoren als lifestyle en leeftijd van invloed.

Als men het heeft over zijn of haar bloeddruk dan wordt meestal bedoeld de bloeddruk die gemeten is op een persoon zijn bovenarm. Het wordt gemeten op de binnenkant van de elleboog op een groot bloedvat wat daar loopt, welke ervoor zorgt dat bloed weggepompt kan worden van het hart.

De bloeddruk wordt meestal uitgedrukt in termen van de bovendruk over de onderdruk (mmHg). Een normale meting van een gezond volwassen mens zal zijn 120 bovendruk over 80 onderdruk ook wel geschreven als 120/80 mmHg.Door het pompen van het hart en de weerstand in de bloedvaten neemt de druk af als het zich verder verwijderd van het hart door de aders. De bloeddruk daalt het snelst in de dunnere aders en blijft verder afnemen als het bloed verder gaat door de haarvaten terug naar het hart. Ook de zwaartekracht, hartkleppen en de samentrekkingen van de spieren van het menselijk lichaam zijn invloeden die invloed hebben op de bloeddruk in bepaalde delen van het lichaam.

Hoge Bloeddruk

Wanneer de bovendruk boven de 140 ligt spreekt men van een hoge bloeddruk. Voor ouderen, wordt de bovengrens hoger aangehouden. Voor kinderen en baby’s gelden andere waarden.

Bij een hoge bloeddruk heeft men verhoogde kans op ziekten en kwalen, waaronder hart- en vaatziekten. Wanneer een arts over Hypertensie spreekt, bedoeld hij een te hoge bloeddruk.

Oorzaken hoge bloeddruk verschillen. Zo speelt erfelijke aanleg een rol, maar ook zaken als alcohol, overgewicht, voeding (bijvoorbeeld te veel zout in het voedingspatroon) en medicijnen.

Hoge bloeddruk symptomen zijn onder andere hoofdpijn, oorsuizingen, hartkloppingen, bloedneus en vlekken voor de ogen zien. Wanneer je deze verschijnselen regelmatig over bovenmatig hebt is het raadzaam een arts te raadplegen.

Lage bloeddruk

Van een lage bloeddruk is sprake wanneer de onderdruk beneden de 60 komt en/of de bovendruk onder de 90. Een te lage bloeddruk wordt ook wel Hypotensie genoemd en komt minder vaak voor dan een hoge bloeddruk.

Bij een te lage bloeddruk kan het lichaam niet meer goed functioneren. Een lage bloeddruk kan dan ook gevaarlijk zijn en is altijd reden om de arts te raadplegen. Lage bloeddruk symptomen zijn onder andere duizeligheid en verminderd gezichtsvermogen.

Een belangrijke oorzaak van een te lage bloeddruk is het onvoldoende drinken, waardoor uitdroging (dehydratatie) plaatsvindt. Een lage bloeddruk kan ook veroorzaakt worden door een allergische reactie, bloedverlies, alcohol of hartritmestoornissen.De eerste oorzaak is gemakkelijk te voorkomen door er voor te zorgen dat je dagelijks voldoende water drinkt. En ook de oorzaak alcohol kun je zelf beïnvloeden. Drink je wel of drink je niet en dan ook nog hoeveel drink je.

Bloeddruk Meten

Je kunt de bloeddruk meten met een bloeddrukmeter. Deze meet zowel de bovendruk als onderdruk. De bloeddrukmeting is echter een moment opname omdat je bloeddruk nooit constant is. Voor een goed beeld zijn dus meerdere metingen nodig om aan te tonen dat er een bepaald patroon in de hoogte van de bloeddruk zit.

Bloeddruk waarden

Onderstaande overzicht geeft weer onder welke categorie je valt met een bepaalde bloeddruk als je 18 jaar of ouder bent. De gemeten bloeddruk is de gemiddelde bloeddruk van minimaal twee verschillende metingen.

Interpretatie Bloeddrukwaarden Volwassenen vanaf 18 jaar.
Bovendruk Onderdruk Interpretatie
90 of minder 60 of minder Hypotensie
tussen 90 en 120 tussen 60 en 80 Normaal
Tussen 120 en 140 tussen 80 en 90 Pre Hypertensie
Tussen 140 en 160 Tussen 90 en 100 Primaire Hypertensie
Hoger dan 160 Hoger dan 100 Secundaire Hypertensie

Dit zijn de waardes voor volwassen van 18 jaar en ouder. De waardes voor baby’s ligt rond de 90 / 60 en voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar ligt dit rond de 100 / 70.

Bloeddrukverlagers

Er is tegenwoordig een groot aanbod aan verschillende bloeddrukverlagers waarvan de bekendste de betablokkers, RAS remmers en calciumantagonisten zijn. Er zijn verschillende types bloeddrukverlagers omdat elke persoon verschillend reageert op deze medicijnen, Sommige werken niet sterk genoeg en weer andere hebben te heftige bijwerkingen waardoor het gebruik te oncomfortabel wordt.

Wanneer het mogelijk is om de bloeddruk positief te beïnvloeden via lifestyle en gewoonten heeft dat natuurlijk altijd de voorkeur boven medicijnen. Van wat jezelf kunt doen, lees je hieronder een aantal voorbeelden.

Bloeddruk Zelf Beïnvloeden!

Dat wat je doet of juist laat kan grote invloed op je bloeddruk hebben. Hieronder volgen een aantal belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op je bloeddruk. Deze voorbeelden zijn bij lange na niet uitputtend.

Drink voldoende

Wanneer je onvoldoende drinkt, heb je kans op dehydratatie (uitdroging). Dit verlaagd je bloeddruk met kans op een te lage bloeddruk. Heb je een te hoge bloeddruk is minder drinken nooit een optie om je bloeddruk te verlagen omdat uitdroging ernstige gevolgen voor je gezondheid kan hebben.

Eet Gezond

Dit lijkt een open deur, maar veel mensen eten bij lange na niet gezond. Ze eten gemiddeld te weinig groente en fruit, maar gebruiken vaak ook te veel suiker(s) en zout in hun maaltijden en tussendoortjes. Vooral kant en klaar producten staan stijf van deze schadelijke stoffen.

Voorkom overgewicht

Heb je al last van overgewicht of obesitas, is het raadzaam om te gaan afvallen. Dit heeft niet alleen een positief effect op je bloeddruk. Het verlaagt ook de kans op diabetes en nog veel meer andere problemen.

Beweeg voldoende

Zorg voor minimaal 30 minuten beweging per dag. Of dit nu in de huishouding is, uitwandelen met de hond of op de fiets naar je werk. Bewegen stimuleert vele processen in je lichaam en draagt bij aan een gezonde bloeddruk.

Wees matig met Alcohol

Alcohol heeft een uitdrogend effect, wat van invloed is op je bloeddruk. Daarnaast heeft het nog meer schadelijke gevolgen voor je lichaam. Wees dus matig met alcohol of drink in het geheel geen alcohol houdende dranken.

Stop met Roken!

Rook je dan is stoppen met roken niet alleen goed voor je bloeddruk, maar ook voor je hele gezondheid!

Meer informatie over Bloeddruk!

Andere interessante uitgaven over Bloeddruk vind je de bibliotheek op deze site bij Boeken over Bloeddruk.

Blijf Op De Hoogte van Mens & Gezondheid!

Vul rechtsboven je voornaam en e-mail in en ontdek direct het Nummer 1 Mens & Gezondheid Geheim! Ook ontvang je De 7 Gouden Vitaliteits Tips waarmee je direct je voordeel kunt doen!

Dit is een artikel over Bloeddruk!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet