Aambeien!

Aambeien zitten rond de anus (poepgaatje) en worden veroorzaakt door uitstulpingen van het slijmvlies van de binnenkant van de darm. 1 op de 3 Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van aambeien.

Aambeien kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of (zeer) pijnlijk zijn. Soms kunnen aambeien bloeden. In de meeste gevallen zijn aambeien onschuldig. Maar raadpleeg bij extreme pijn of bloedingen altijd je huisarts. Dit artikel over aambeien gaat in over de achtergronden van aambeien en wat je zelf kunt doen om de kans op aambeien te verminderen.

Ontdek Hoe Johan voor altijd van zijn Aambeien Afkwam!

Lees hier het verhaal van Johan en ontdek hoe hij voor altijd van zijn aambeien afkwam. Zijn verhaal kun je ook bekijken op onderstaande video.

Klik hier voor meer informatie.

Het ontstaan van Aambeien

De medische term voor aambeien is hemorroïden. Maar de term aambeien is een algemeen ingeburgerd begrip voor uitstulpingen op de anus die jeukt, brand of pijn doet en soms bloed. Aambeien ontstaan door hoge druk rond de anus. Bijvoorbeeld door het persen van harde ontlasting. Veel vrouwen hebben na de bevalling ook last van aambeien.

De anus is het uiteinde van de endeldarm. De darm bestaat onder andere uit met slijmvliezen bedekte zwellichamen die goed doorbloed zijn. Een zwellichaam is een soort sponsachtig netwerk van bloedvaatjes. Deze zwellichamen zorgen er voor dat de anus lucht en lek dicht af te sluiten. Wanneer deze zwellichamen niet op de juiste plaats blijven zitten, maar rond de anus naar buiten wordt gedrukt geeft dit klachten. Dit noemen we aambeien.

Aambeien Symptomen

Er zijn een vijftal symptomen die vaak op aambeien duiden. Wanneer je last van één of meer van deze aambeien symptomen hebt, is de kans zeer groot dat je aambeien hebt. Deze aambeien symptomen zijn:

 • Jeuk aan je anus
 • Bloed bij, in of op de ontlasting
 • Abnormale ontlasting
 • Bulten rond je anus
 • Slijm uit je anus

Wanneer je één of meer van deze aambeien symptomen met regelmaat hebt, is de kans groot dat je aambeien hebt. Je arts kan dit bevestigen.

Klik hier voor meer informatie over aambeien symptomen!

Risico op Aambeien

Iedereen kan last van aambeien krijgen. Sterker nog. 1 op de 2 Nederlanders krijgt in zijn leven wel één of meerder keren last van aambeien. Dit wil echter niet zeggen dat je er altijd last van hebt. Maar bepaalde groepen mensen lopen wel meer risico om regelmatig en terugkerend last van aambeien te krijgen.

Je hebt meer risico op aambeien wanneer:

 • Je last hebt van een trage stoelgang en dus vaak lang op het toilet zit;
 • Je last hebt van verstopping (obstipatie);
 • Je regelmatig flink moet persen om je ontlasting kwijt te raken;
 • Je last van overgewicht hebt;
 • Je zwanger bent (geweest);
 • Je ouder wordt. Boven de 30 jaar neemt de kans op aambeien toe;
 • Het vaker voorkomt in je familie. Je kunt een erfelijke aanleg voor aambeien hebben.

Oorzaken van Aambeien

Aambeien worden dus veroorzaakt door het darmslijmvlies dat bij de anus naar buiten wordt gedrukt. Maar dit is eigenlijk niet de echte oorzaak wanneer de aambeien het gevolg zijn van te harde ontlasting waar je voor moet persen.

Harde ontlasting wordt meestal veroorzaakt door gebrek aan vezels in de voeding. Vezels zijn onderdelen van de voeding die je niet kunt opnemen, maar die wel van groot belang zijn voor de voeding. Vezels stimuleren namelijk de darmwerking. Daarnaast nemen zij vocht op waardoor je ontlasting soepel blijft en dus het lichaam ook weer gemakkelijk kan verlaten.

Heb je last van harde ontlasting, zorg dan dat je meer vezels in je voeding opneemt.

Inwendige Aambeien

Inwendige aambeien zijn aambeien die je niet aan de buitenkant van de anus ziet. Ze zitten boven de sluitspier. Inwendige aambeien zijn bijna nooit pijnlijk. Inwendige aambeien kunnen wel bloeden.

Uitwendige Aambeien

Uitwendige aambeien zijn de aambeien die je rond de anus kunt zien. Uitwendige aambeien zitten ter hoogte van de sluitspier en kunnen bij het persen door de anus worden gedrukt. Deze uitwendige aambeien zijn vaak de veroorzakers van jeuk of pijn. Ook kunnen de uitwendige aambeien bloeden.

Ontwikkelstadia van Aambeien

1 op de 2 Nederlanders krijgt in zijn leven wel eens last van aambeien. De mate waarin verschilt echter sterk. Dat komt omdat de aambeien verschillende ontwikkelstadia kennen, waarbij de eerste fase zich vaak beperkt tot wat lichte jeuk. Alleen een beetje jeuk wordt vaak niet onderkend als aambeien.

Aambeien Fase 1

De zwellichamen zijn lichtelijk vergroot.

Aambeien Fase 2

De zwellichamen/aambeien worden in deze fase groter.

Aambeien Fase 3

In de derde fase zijn de aambeien uitwendige aambeien geworden. De zwellichamen zijn zo groot geworden dat ze naar buiten zaken.

Aambeien Fase 4

Fase vier is de laatste ontwikkelingsfase van de aambei. De zwellichamen zijn zo groot geworden dat ze naar buiten hangen en niet meer naar binnen kunnen worden geduwd.

Klik hier voor meer informatie over de Aambeien Fasen!

Aambeien Behandeling

Afhankelijk van de mate (fase) waarin je aambeien hebt, zijn er verschillende methoden voor aambeien behandeling. Een aantal dingen kun je zelf doen om aambeien te behandelen, maar soms is hulp van een arts ook noodzakelijk.

 • Aambeien Behandeling met Aambeienzalf
 • Aambeien Behandeling met Natuurlijke Middelen
 • Aambeien Behandeling met de Toiletdouche
 • Aambeien Behandeling met het Aambeien Stoelkussen
 • Aambeien Behandeling door Voeding
 • Aambeien Behandeling Door een arts

Klik hier voor meer informatie over de Aambeien Behandeling!

Tips om aambeien te voorkomen

Er zijn een aantal simpele tips die je helpen om aambeien te voorkomen:

 • Drink voldoende water;
 • Eet vezelrijke voeding;
 • Stel de stoelgang niet uit!;
 • Beweeg voldoende;
 • Reinig je anus met beleid;
 • Doe anusoefeningen.

Tips om zelf Aambeien te behandelen

Heb je reeds last van aambeien, dan zijn er een aantal tips voor de beste aambeien behandeling, waarmee je de klachten kunt verminderen:

 • Gebruik geen ruw toiletpapier: ruw toiletpapier kan de aambeien beschadigen en is vaak pijnlijk in gebruik, wanneer je last van aambeien hebt;
 • Reinig je anus bij voorkeur met een nat doekje en dep hem daarna droog;
 • Gebruik geen zeep: zeep kan irritatie geven en/of de jeuk verergeren;
 • Probeer heel voorzichtig de uitstulping weer naar binnen te drukken;
 • In geval van pijn kan een warm bad verlichting geven;
 • Aambeienzalf: Er zijn verschillende aambeienzalf op de markt die verlichting geven. Aambeienzalf geneest de aambeien echter niet.

Klik hier voor meer Aambeien Tips!

Meer informatie over Aambeien!

Dit artikel over Aambeien is een bewerking van een deel uit het Mens  & Gezondheid Dossier: Aambeien! Dit ruim 20 pagina tellende dossier behandeld alles wat je moet weten over aambeien. Inclusief de mogelijkheden van natuurlijke middelen en wat je verder zelf allemaal kunt doen om aambeien te voorkomen en op te lossen.

Wil je het dossier lezen, dat kan als member van devopa.nl. Voor slechts een kleine bijdrage per maand krijg je toegang tot alle artikelen. Het membership is zonder verdere verplichtingen en per maand opzegbaar. Meer over het membership van devopa.nl en een interessante aanbieding lees je hier!

Je kunt het volledige dossier ook downloaden door een eenmalige bijdrage van € 5,00

[Plak hier de betaalknoplink!]

Wat Is Jouw Ervaring Met Aambeien?

Heb jij ervaring met Aambeien? Wat doe je er aan? Of heb je een tip hoe je er vanaf kunt komen? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Aambeien!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet