Goede Voornemens

De Traditie waarmee velen het Nieuwe Jaar ingaan, zijn de Goede Voornemens. Na de goede wensen, champagne en het vieren van het Nieuwe Jaar, zijn het de Goede Voornemens waar men vaak vol goede moet mee aan de slag wil. De ervaring van de afgelopen decennia leert ons echter dat de meest Goede Voornemens op 7 januari, een week later dus, al weer tot het verleden behoren…

De top 10 van Goede Voornemens

 • Stoppen met roken
 • Afvallen
 • Gezonder eten
 • Minder snoepen
 • Minder alcohol drinken
 • Meer sporten
 • Meer fitnessen
 • Zuiniger leven
 • Besparen
 • Meer aandacht aan de familie besteden

Duidelijke Doelen

De meeste goede voornemens worden snel terzijde geschoven omdat men geen duidelijk doel voor ogen heeft. De motivatie ontbreekt om er helemaal voor te gaan. Men heeft vaak niet eens een doel gesteld en dit al helemaal niet gemotiveerd.

De meeste mensen die zeggen te willen afvallen hebben meestal niet nagedacht over:

 • Hoeveel ze willen afvallen
 • Wat het streef gewicht is
 • Hoe ze dit willen bereiken
 • Wanneer ze dit willen bereiken
 • Waarom ze dit willen bereiken

Je kunt af willen vallen omdat je in de zomer er beter uit wilt zien. Maar je kunt ook willen afvallen omdat je dan lekker in je vel zit, je meer energie hebt en meer kunt doen. Wat is je drive??

Als je weet wat je doel is en waarom je het wilt halen, moet je ook de weg daar na toe bepalen. In het geval van afvallen is het bepalen van het dieet dat je wilt volgen, of juist de aanpassing in je lifestyle (wat overigens beter is omdat een blijven resultaat geeft). Afhankelijk van wanneer je je doel wilt halen kun je ook de snelheid waarmee je de juiste stappen moet zetten bepalen.

Beloon jezelf voor tussen doelen!

Vaak leggen de mensen de lat te hoog en willen ze te snel resultaat. Als je je doelen dan niet haalt voelt dat als falen en is de kans op opgeven zeer groot. Maar wanneer je voor jezelf goed haalbare tussendoelen vaststelt, kun je deze vieren. Het halen van een doel wordt dan geen martelgang, maar een feest.

Teveel ineens!

Veel mensen willen ook teveel ineens. Het is in de meeste gevallen niet realistisch om en te willen stoppen met roken te combineren met af willen vallen. Je kunt je dan niet focussen en doet van beide een beetje, met als gevolg dat beide zullen falen.

Wil je dit jaar meerdere doelen bereiken, spreid de startdatum dan uit over het jaar. Je hoeft niet alleen op 1 januari te beginnen. Dat kan natuurlijk elke dag.

Afleren of Aanleren?!

De meeste Goede Voornemens zijn gericht op het afwillen leren van iets. En in de praktijk blijkt dat juist het moeilijkste wat er is. Je focust je dan juist continu op datgene wat je wilt afleren, waardoor je er dus juist meer aandacht aanbesteedt.

Wanneer je iets wilt afleren, kun je dit het beste doen door voor vervanging te zorgen. En dan natuurlijk voor een goed alternatief. Je ziet nog al eens dat mensen die stoppen met roken, ineens meer gaan snoepen. Dat is natuurlijk van de regen in de drup komen. Maar wanneer je zorgt voor een goed alternatief, dan focus je je op dit alternatief. Van dit alternatief maak je je nieuwe gewoonte.

In de praktijk blijkt dat je meestal 21 dagen nodig bent om een nieuwe gewoonte aan te leren. Zelf adviseer ik altijd om 28 dagen aan te houden. Dat betekent dat je in dit tempo iedere maand met gemak een nieuwe gewoonte  kunt aanleren en aan het eind van het jaar dus 12 doelen kunt hebben bereikt.

Goede Voornemens goed voor de gezondheid?!

De meeste goede voornemens zijn gezondheid gerelateerd, zoals stoppen met roken, afvallen, minder snoepen, etc. Wat dat aan gaat zijn ze dus goed voor de gezondheid. Maar wanneer ze niet gehaald worden, voegen ze dus niets toe aan je gezondheid.

Goede Voornemens zijn goed voor de Gezondheid wanneer mensen hun doelen halen en oude patronen doorbreken.


“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ”
Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Blijf Op De Hoogte van Mens & Gezondheid!

Meld je hieronder aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Wanneer je je nu aanmeldt voor de Mens & Gezondheid Infomails, ontvang je tevens nog een verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Goede Voornemens!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet