Detox betekent eigenlijk ontgiften en meer specifiek het ontgiften van het lichaam. Iets wat ons lichaam eigenlijk constant probeert te doen. Maar wanneer over detox gesproken wordt, wordt meestal niet dit ontgiften bedoeld maar wel de activiteiten die je kunt nemen om dit proces te ondersteunen.

Wanneer over detox gesproken wordt, worden vaak 3 termen gebruikt waarmee men hetzelfde probeert aan te geven. Maar deze begrippen zijn in detail toch verschillende. Het betreft de begrippen detoxen, ontgiften en ontslakken.

Ontgiften

Ons lichaam probeert dagelijks zo veel mogelijk afvalstoffen af te voeren. De periode tussen 4 uur ‘s nachts en 12 uur ‘s middag is ons lichaam hier het meest actief mee als het de kans krijgt. Dit wordt ook wel de assimilatiefase genoemd.

Helaas is onze westerse levensstijl met onze gedenaturaliseerde producten dusdanig belastend, dat het eigenlijk nooit lukt om alle toxische stoffen die we binnen krijgen ook weer af te voeren. Deze stoffen worden voornamelijk opgeslagen in het vetweefsel.

Detoxen

Je kunt in je dagelijkse gewoonten een aantal zaken opnemen die je helpen om je lichaam te ontgiften. Wanneer je dit bewust doet noemen we dat vaak detoxen. Ook kun je af en toe een detox-periode hanteren van minimaal 7 dagen. Er zijn zelfs therapieën waarbij je 28 dagen detoxt.

Ontslakken

Ontslakken is een vorm van detoxen die zich specifiek richt op het ontgiften van de darmen. Dat kan middels een aangepast voedingspatroon, maar ook door gebruikmaking van darmspoelingen.

Waarom Detoxen?

Wanneer we over detoxen spreken, roept dit bij veel mensen vragen of zelfs weerstand op. Veel gehoorde opmerkingen zijn:

  • Ik ben toch niet ziek?
  • Het lichaam heeft voldoende capaciteit om zich van afvalstoffen te voldoen.
  • Ik leef en eet al zeer gezond!

Veel mensen denken dat detoxen niet nodig is omdat ze niet ziek zijn. Sterker nog veel mensen denken zelfs dat detoxen niet nodig is terwijl ze wel ziek zijn. Er zijn zelfs maar weinig doktoren die je aanraden om je lichaam te ontdoen van belastende stoffen om zo sneller te kunnen herstellen of om zo (verdere) problemen te voorkomen. Dit terwijl steeds meer onderzoeken de kracht van detoxen onderschrijven. Het wordt hoog tijd dat detoxen serieus genomen wordt.

Detoxen betekent ontgiften. Maar waarom zou je dat doen als je je goed voelt? Ook hier geldt weer dat detoxen je kan helpen om juist problemen te voorkomen. In dat geval zet je de detox in als preventieve maatregel.

De belangrijkste reden om te Detoxen:

Meer afval dan verwerkt kan worden!

Onder optimale omstandigheden kan het lichaam zich van alle afval- en belastende stoffen ontdoen. We leven echter in een tijd waarbij de omstandigheden voor het lichaam niet optimaal zijn. Deels doordat wij zelf niet optimaal met ons lichaam omgaan en deels door invloeden van buiten. Daarom heeft het lichaam een steuntje in de rug nodig in de vorm van detoxen.

Als Ons Lichaam Wordt Vergiftigd, Waarom zijn we niet ziek?

Dat is een heel terechte vraag die gemakkelijk te beantwoorden valt. We worden pas ziek wanneer de vergiftiging groot genoeg is. En dat kan bij iedereen verschillend zijn. In de eerste plaats om dat de mate van vergiftiging verschilt en in de tweede plaats om dat de een sterker immuunsysteem heeft dan de ander.

Maar iets wat vaak over het hoofd wordt gezien is de fase voor ziek zijn. Dit is de fase van vage klachten zoals eerder vermoeid, meer last van spierpijn, migraine, eczeem, maar ook klachten als hooikoorts, acne, en veel meer.

Waar komt het gif vandaan?

Ons lichaam wordt belast met Exogene Toxines en Endogene Toxines!

Exogene Toxines zijn belastende stoffen die van buiten ons lichaam binnen komen via het drinken en het voedsel, maar ook via de lucht en stoffen uit onze omgeving.

Endogene Toxines zijn belastende stoffen die ontstaan tijdens processen in ons lichaam. Het zijn feitelijk de afvalstoffen van deze processen die onder normale omstandigheden worden afgevoerd. Wanneer de omstandigheden echter niet optimaal zijn, worden ze in het lichaam opgeslagen.

Detox met behulp van Sap

Juicen draagt bij aan het detoxen van het lichaam. Ten eerste doordat dat de groente en fruit rauw zijn. En ten tweede omdat de bewerking door slow-juicen de nutriënten vrijwel direct opneembaar maken. Hierdoor zijn we veel minder energie kwijt aan de vertering in de maag.

Fruit gaat als het ware direct door de maag en kost al helemaal geen verteringsenergie. Groenten zijn iets langer onderweg, maar zijn in de vorm van een vers sap zeer snel te verteren.

Om de assimilatiefase optimaal te benutten, raad ik aan om voor 12 uur alleen fruit te eten en te juicen.

Detox Reacties

Ontgiften kan gepaard gaan met minder prettige verschijnselen. Doordat de opgeslagen gifstoffen vrijkomen in het bloed, zou je dit in eerste instantie kunnen merken met symptomen als hoofdpijn, winderigheid, duizeligheid, vieze adem en/of smaak, diarree en andere symptomen. Schrik hier niet van, maar ervaar het als een weldaad. Je lichaam is ontzettend blij dat het zich eindelijk kan ontdoen van dit afval.

Groot voordeel van dit detoxen is voor veel mensen dat zij ook af zullen vallen. Omdat afval wordt opgeslagen in vet en het lichaam zich niet van dit afval kan ontdoen, lukt het vaak ook niet om af te vallen. Wanneer het “afval” weg is, zul je dus ook echt kunnen afvallen.

Meer Informatie over Detox!

Wil je aan de slag met een detox kuur, dan is de 7 daagse Detox een aanrader. In deze cursus krijg je alles duidelijk aangereikt om in 7 dagen een optimale detox kuur te doorlopen.

Klik hier voor meer informatie over de 7 daagse Detox.

Andere interessante uitgaven over Detox vind je de bibliotheek op deze site bij boeken over Detoxen.

Wat Is Jouw Ervaring Met Detox?

Heb jij ervaring met Detox? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Detox!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)

Leave A Reply (No comments so far)

You must be logged in to post a comment.

No comments yet