Antroposofie

De Antroposofie vindt haar oorsprong in de theorieën van Rudolf Steiner (1861 – 1925) over de mens en de natuur. Steiner is de oprichter van de Antroposofie en stond aan de wieg van de antroposofische geneeskunde en de Vrije-School-pedagogiek. Ook is hij de geestelijk vader van de biologisch-dynamische landbouw.

Antroposofische geneeskunde

De Antroposofie kent haar eigen kijk op de geneeskunde. Samen met een aantal artsen ontwikkelde Steiner een nieuwe richting in de geneeskunde. Deze antroposofische geneeskunde gaat uit van opvattingen omtrent ziekte en genezing die lichamelijke en geestelijke gebeurtenissen met elkaar in verband brengen. De antroposofie en daarmee de antroposofische geneeskunde gaat uit van het geheel. Dit noemt men ook wel de holistische benadering.

De diagnostiek en behandeling zijn gebaseerd op de reguliere geneeskunde, aangevuld met speciale geneesmiddelen, kunstzinnige therapieën en homeopathie. Een belangrijke factor in de behandeling is het activeren van zelfgenezingsprocessen. Koorts is in die optiek een genezende reactie die niet onderdrukt mag worden.

Antoposofische behandeling

Bij het stellen van de diagnose worden de algehele constitutie van de patiënt en eigenschappen als lichaamsbouw, temperament en sociale situatie beoordeeld. Er bestaan verschillende therapeutische benaderingen: een behandeling met antroposofische geneesmiddelen, kunstzinnige therapieën, zoals schilderen, vormgeven, musiceren of euritmie en een antroposofisch georiënteerde psychotherapie. Antroposofische geneesmiddelen zijn op de Nederlandse markt toegestaan en worden doorgaans vergoed.

De werking van de Antroposofische Geneeskunde

De antroposofische zienswijze gaat uit van het gegeven dat de mens uit verschillende wezenseigenschappen bestaat:

  • de fysieke belichaming (het lichaam);
  • de levende belichaming (de vitaliteit);
  • de bezielde belichaming (de lusten en instincten);
  • de ik-organisatie (het bewustzijn).

Bij gezonde mensen bestaat er tussen deze verschillende niveaus harmonie, terwijl dit evenwicht bij zieke mensen verstoord is. De behandeling is erop gericht buitensporige reacties in te perken maar niet te onderdrukken. Er wordt vooral op verschillende manieren geprobeerd zelfgenezing op gang te brengen. In het genezingsproces heeft de patiënt de mogelijkheid om nieuwe capaciteiten te leren kennen en te gebruiken.

Wie geeft antroposofische behandelingen?

In Nederland wordt in een aantal praktijken van verschillende gespecialiseerde artsen antroposofische geneeskunde toegepast. De vereisten zijn een studie geneeskunde met specialisaties en het bestuderen van de antroposofische geesteswetenschappen. Er zijn voornamelijk antroposofische huisarts- en internistpraktijken. Daarnaast werken een aantal groepspraktijken op deze manier.

Antroposofische middelen

In antroposofische geneesmiddelen worden natuurlijke stoffen uit de wereld van de planten, dieren en mineralen verwerkt. Door nieuwe verwerkingstechnieken worden deze stoffen op het menselijk organisme toegesneden.

De middelen worden door ritmisch schudden op fijnwrijven in verschillende stappen verdund. Dit principe is overgenomen van het potentiëren in de homeopathie.

De verschillende potenties (verdunningsfactoren) bepalen op welk van de wezensgebieden in het lichaam antroposofische homeopathische geneesmiddelen de meeste invloed uitoefenen.

  • Potenties tot D6 beïnvloeden het stofwisselings-ledematensysteem;
  • Middelsterke potenties tot D15 beïnvloeden het ritmische systeem;
  • Hoge potenties tot D30 beïnvloeden het zenuwen-zintuigensysteem.

Vergoeding ziektekosten en Verkrijgbaarheid

Antroposofie en Antroposofische middelen worden niet vergoed uit het basispakket van de ziektekostenverzekering. Een enkel homeopathisch middel uitgezonderd. Behandeling door een Antroposofisch arts wordt niet vergoed in het basispakket. Afhankelijk van je verzekering en het aanvullende pakket, kan het zijn dat Antroposofie en Antroposofische middelen (gedeeltelijk) worden vergoed.

Meer weten over Antroposofie?!

In onze bibliotheek vind je vele interessante boeken over onder andere Antroposofie of Antroposofische Geneeskunde. Klik hier om naar de bibliotheek te gaan! Of hier voor boeken over Antroposofie!

Wat Is Jouw Ervaring Met Antroposofie?

Heb jij ervaring met Antroposofie of Antroposofische Geneeskunde? Laat het hieronder even weten, wij lezen het graag.

Ontdek Het Nummer 1 Geheim van Mens & Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven van gezonde en vitale producten en wat je er allemaal mee kunt, meld je dan hieronder even aan en ontdek direct wat het nummer 1 geheim is van Mens & Gezondheid. Na aanmelding ontvang je ook onze infomails en blijf je op de hoogte. Onder aan iedere infomail kun je je weer afmelden. Je e-mailadres wordt uiteraard niet aan derden verstrekt. Wanneer je je nu aanmeldt ontvang je tevens nog een bonus als verrassing. Ik zie je aan de andere kant!

Dit is een artikel over Antroposofie!

The following two tabs change content below.
“In 1995 startte mijn zoektocht naar Maximale Vitaliteit. Het is mijn missie om de vele bijzondere wetenswaardigheden die ik ontdekte met zo veel mogelijk mensen te delen via onder andere deze site, zodat ook jij je voordeel er mee kunt doen! ” Bert Tijhoff, Royaal Vitaal Coach

Laatste berichten van Bert (toon alles)